Τις τελευταίες ημέρες,ένας επικίνδυνος ιός έχει κάνει την (επαν) εμφάνιση του στο Facebook. Ο ιός, που ονομάζεται Zeus, είχε εμφανιστεί και προ εξαετίας στο διαδίκτυο.

Η είδηση αυτή δεν αποτελεί μύθο, όπως άλλοι που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο κατά καιρούς, και καλό θα ήταν να δώσετε την πρέπουσα σημασία και να τη διαδώσετε. Ήδη διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως η Huffington Post, η Le Monde, οι New York Times αλλά και τεχνολογικά sites την έχουν επιβεβαιώσει.

Ο Zeus αποτελεί ένα ειδικό τύπο Δούρειου Ίππου – Trojan Horse – ο οποίος αναμεταδίδεται μόνος του, μέσω του προφίλ σας στο Facebook, στέλνοντας μηνύματα στους φίλους σας.

Στο μήνυμα περιλαμβάνεται ένας σύνδεσμος, που φαινομενικά μοιάζει με εικόνα ή video, ο οποίος \”ανοίγει\” μια σελίδα, συνήθως από την ιστοσελίδα mediafire, και \”κατεβάζετε\” χωρίς να το θέλετε ένα αρχείο.

Στη συνέχεια ο \”Δούρειος Ίππος\” παραμένει ανενεργός έως ότου συνδεθείτε μέσω internet banking στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Εκείνη τη στιγμή κλέβει τα στοιχεία εισόδου σας και τα αποστέλει στους \”δημιουργούς\” του \”Δούρειου Ίππου\”.

Ο \”Δούρειος Ίππος\” προσβάλλει κυρίως Η/Υ με λειτουργικό σύστημα Windows οπότε οι χρήστες με λειτουργικά συστήματα MAC OS και Linux δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Όπως γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης, (δείτε εδώ) η μέθοδος του Zeus (Δίας) είναι πάρα πολύ απλή:

Πρόκειται για ένα Trojan horse που έχει «μολύνει» εκατομμύρια υπολογιστές, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την στιγμή που έχει παρεισφρήσει σε έναν υπολογιστή, παραμένει ανενεργό, μέχρι ο χρήστης να μπει σε ένα site τράπεζας. Τότε, κλέβει το password του και αδειάζει τους λογαριασμούς του. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αντικαταστήσει κιόλας την ιστοσελίδα της τράπεζας με δική του ψεύτικη σελίδα, ώστε να πάρει ακόμα περισσότερες πληροφορίες, όπως το AMKA, στοιχεία που πουλάνε οι δημιουργοί του μετά, στη μαύρη αγορά.

Και τι δουλειά έχει το Facebook; Για ευνόητους λόγους δημοφιλίας, ο πρώτος στόχος του Zeus πια, είναι το Facebook. Με ένα δις χρήστες και με τόσες προσωπικές πληροφορίες διαθέσιμες στα προφίλ μας, για κάθε Trojan, το Facebook είναι ένα El Dorado. Με τη διαφορά, ότι το Facebook και οι τεχνικοί ασφαλείας του, δεν κάνουν τίποτα για να αποφύγουν την διάδοση του malware, ή να προστατεύσουν τους χρήστες, όπως γράφει η New York Times.

Πόσο δύσκολο είναι; Πάρα πολύ. Φανταστείτε ότι το Zeus κυκλοφορεί ήδη από το 2007. Έχει παρεισφρήσει παντού, από την Amazon έως και τη NASA, έχουν κλαπεί δεκάδες εκατομμύρια passwords και για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί περισσότερα από 100 άτομα στη Μεγάλη Βρετανία και την Ανατολική Ευρώπη, εξ όσων διαβάζουμε. Κι ακόμα χειρότερα, όταν δόθηκε στην δημοσιότητα ο κώδικάς του, τον Μάιο του 2011, προγραμματιστές δούλεψαν πάνω του και το πήγαν «σε άλλο επίπεδο».

Και το Facebook; To Facebook παραμένει ένας τεράστιος στόχος και το ξέρει. Γιατί; «Αν θέλεις να χακάρεις κάποιον, το πιο εύκολο μέρος για να ξεκινήσεις είναι το προφίλ του στο Facebook. Είναι τόσο εύκολο που καταλήγει να είναι ηλίθιο». Δεν έχουν και άδικο…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook