\”Οι τεράστιες επενδυτικές τοποθετήσεις που πόνταραν στη χρεοκοπία και στην έξοδο της Ελλάδος από το Ευρώ ρευστοποιούνται τώρα εσπευσμένα, προφανώς με σημαντικές ζημιές» αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Μεταξύ των αισιόδοξων μηνυμάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρεται στην οικονομικό δελτίο, είναι \”η επιτυχής ολοκλήρωση του εγχειρήματος αναπλήρωσης των ιδίων κεφαλαίων της Alpha Bank με έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης στους παλαιούς μετόχους της Τραπέζης και με πώληση μετοχών σε νέους μετόχους και μάλιστα με υπερκάλυψη της συνολικής έκδοσης, ύψους 457,1 εκατ. ευρώ, κατά 1,65 φορές\”.

\”Επιπλέον, προεξοφλείται ήδη η επιτυχία και των αντίστοιχων προγραμμάτων ανακεφαλαιοποίησης των άλλων συστημικών τραπεζών, με σημαντικές εισροές κεφαλαίων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Είναι εμφανές ότι η εξέλιξη αυτή είναι το αντίθετο του \”Grexit\” που κυριάρχησε στην Ελλάδα το 2011 και το 2012 και οδήγησε στον καταποντισμό του οικονομικού κλίματος στη χώρα και στη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά τα έτη αυτά.

H Moody\’s διαψεύστηκε οικτρά

Είναι επίσης το αντίθετο της διαβάθμισης C \”χωρίς προοπτικές\” της εταιρίας πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody\’s και των συνεχιζόμενων εκτιμήσεων πολλών εγχώριων και ξένων αναλυτών για περαιτέρω μεγάλη εμβάθυνση της ύφεσης στην Ελλάδα το 2013 και το 2014», αναφέρουν οι αναλυτές.

Όπως τονίζεται στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, \”έχουμε τώρα ένα σημαντικό αριθμό εγχώριων και ξένων επενδυτών που είναι διατεθειμένοι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους με βάση την πίστη τους στο μέλλον της Ελλάδος μέσα στο ευρώ και στην μελλοντική ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών. Επιπλέον, πολλοί άλλοι διεθνείς και εγχώριοι επενδυτές έχουν λάβει (ή/και επιδιώκουν να λάβουν) αυξημένες θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ελληνικά κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα\”.

Ευκαιρίες από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

\”Άλλοι επενδυτές έχουν ήδη υποβάλλει προσφορές, ή/και ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και προγραμματίζουν την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε συνέχεια των τοποθετήσεών τους στις επιχειρήσεις που περνούν στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, όλο και περισσότερο καταγράφονται από τους εγχώριους και ξένους επενδυτές και παρακολουθούνται συστηματικά οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στην ελληνική αγορά ακινήτων, οι οποίες θα επιδιωχθούν δυναμικά μόλις ανακοινωθεί η (αναμενόμενη, αλλά ήδη πολύ καθυστερημένη) εκλογίκευση (ελπίζεται να πρόκειται πραγματικά για εκλογίκευση και όχι για μια άλλη προσπάθεια αναδιανομής του πλούτου μέσω) της φορολογίας των ακινήτων.

Τέλος, και οι ελληνικές επιχειρήσεις σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους επιδιώκουν τώρα με καλές προοπτικές την συμμετοχή τους σε επενδυτικά προγράμματα και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για την ανάπτυξή τους στο νέο εξαιρετικά βελτιωμένο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται στην Ελλάδα\”, αναφέρεται στο δελτίο.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook