Προσπάθησαν με το καλό, αλλά κατέφυγαν σε πιο ριζοσπαστικές μεθόδους. Ο λόγος για τον δήμο Μπρουνέτε -στα περίχωρα της Μαδρίτης- και το πρόβλημα με τα κόπρανα των τετράποδων που οι ιδιοκτήτες τους ξεχνούν να μαζέψουν από δρόμους και πάρκα.

Αρχικά λοιπόν έκαναν μια σχετικά έξυπνη διαφημιστική καμπάνια με σύνθημα «μην με εγκαταλείπεις, μάζεψέ με».

Το αποτέλεσμα ήταν θετικό, αφού στις εβδομάδες που ακολούθησαν μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που ξεχνούσαν να μαζέψουν τα κόπρανα των σκύλων τους.

Όμως η κατάσταση άρχισε και πάλι να ξεφεύγει από τον έλεγχο, οπότε ο Δήμος σκέφτηκε μια άλλη μέθοδο. Απευθύνθηκε σε 20 εθελοντές, οι οποίοι ανέλαβαν να κυκλοφορούν κοντά στα πάρκα και τις πλατείες της μικρής πόλης.

Όταν εντόπιζαν τον «ξεχασιάρη» ιδιοκτήτη, τον πλησιάζαν, έπιαναν κουβέντα μαζί του προκειμένου να μαζέψουν πληροφορίες για το τετράποδο: ράτσα, όνομα κλπ.

Στη συνέχεια από τα αρχεία του Δήμου, όπου είναι καταγεγραμμένα όλα τα ζώα, εντοπίζονταν οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι λάμβαναν ταχυδρομικώς τα κόπρανα σε πακέτο.

Μόνο τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν σταλεί 147 τέτοια «πακέτα» με αποτέλεσμα οι παραβάτες να μειωθούν κατά 70%.

Όπως αναφέρεται στην βρετανική εφημερίδα Telegraph, ένας άλλος δήμος της Ισπανίας, κοντά στο Σαν Σεμπαστιάν, έχει προχωρήσει και σε πιο δραστικά μέτρα: οι ιδιοκτήτες ζώων καλούνται να δώσουν στον Δήμο δείγμα DNA του τετράποδού τους, ώστε σε περίπτωση που οι Αρχές εντοπίσουν το δυσάρεστο θέαμα, να είναι σε θέση να βρουν τον υπεύθυνο.

Το μέτρο έχει βέβαια προκαλέσει και αρκετές αντιδράσεις, όμως η δήμαρχος της βασκικής πόλης εξήγησε ότι η λήψη DNA επιτρέπει επίσης να εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης ενός χαμένου ζώου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook