Μόνο τυχαία δεν ήταν τελικά η τοποθέτηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθανάσιου Σκορδά για την άρση των πλειστηριασμών ακινήτων.

Μπορεί ο ίδιος μιλώντας προχθές στη Βουλή να «μάζεψε» την πρώτη αναφορά του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης αλλαγή της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας» ωστόσο τα όσα είπε περιλαμβάνονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι ένα ευπρόσδεκτο ξεκίνημα για μια συντονισμένη στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση των επισφαλών στοιχείων ενεργητικού, η οποία θα πρέπει να ακολουθείται από μια παρόμοια προσέγγιση και στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων, ιδίως των ΜμΕ. Προειδοποιεί ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπονομεύεται η “κουλτούρα πληρωμής“ ενώ αναφέρει πως «η σημερινή αναστολή των πλειστηριασμών θα πρέπει να διακοπεί όταν το νέο πλαίσιο θα είναι πλήρως λειτουργικό (όχι πέραν του τέλους Αυγούστου 2013)».

Η παράγραφος αυτή στην έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει τα όσα είπε προχθές λοιπόν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και «ξεδιπλώνει» το προωθούμενο σχέδιο της κυβέρνησης. Φέρνουν τη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» και όταν αυτή τεθεί σε ισχύ παύει η αναστολή των πλειστηριασμών.

Η απόφαση αυτή θα ληφθεί άμεσα, αναφέρεται εξάλλου ρητά ο χρονικός ορίζοντας «όχι πέραν του τέλους Αυγούστου 2013» αντιθέτως εάν ο κ. Σκορδάς ισχυρίστηκε ότι «κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών. Μα σε πέντε χρόνια, μα σε δεκαπέντε χρόνια;»…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook