Πλήρη ανατροπή των σεναρίων για τον Ενιαίο Φόρο στα Ακίνητα έφερε η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής υπό τον Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε στους εκπροσώπους των κυβερνητικών κομμάτων ο υπουργός Οικονομικών, στο σχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπονται 33 κλιμάκια για τη φορολόγηση οικοπέδων και αγροτεμαχίων.

Στόχος του υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης είναι να προστατευτούν οι μικροϊδιοκτήτες αλλά και οι ευπαθείς οικονομικά ομάδες καθώς και να δημιουργηθεί ένα νέο πιο δίκαιο σύστημα. Αλλά και να υπάρξει, μετά από δεκαετίες, ένας ενιαίος φόρος ακινήτων στη χώρα.

Ο φόρος αναμένεται να ξεκινάει από 1,8 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα αστικά ακίνητα και από 1 ευρώ ανά στρέμμα για τα αγροτεμάχια.

Ειδικότερα, η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη φορολόγηση κατά ακίνητο, και όχι κατά ακίνητη περιουσία, ενώ ο φόρος θα επιβάλλεται ανά τ.μ. για κτίσματα-οικόπεδα και ανά στρέμμα για τα αγροτεμάχια. Να σημειωθεί ότι η πρόταση του υπουργείου δεν έχει δοθεί ακόμα γραπτώς στα κόμματα. Αιτία, είναι ότι το νέο σύστημα είναι αρκετά πολύπλοκο και τα κριτήρια επεξεργάζονται ακόμα από το υπουργείο.

Συντελεστές διαφοροποίησης, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου:

33 Παράμετροι υπολογισμού αξίας

Κτίσματα:

-Τιμή ζώνης
-Παλαιότητα
-Όροφο
-Τοποθέτηση
-Συντελεστής Εμπορικότητας

Αγροτεμάχια – Οικόπεδα:

-Γεωγραφική θέση
-Απόσταση από θάλασσα
-Τουριστική ανάπτυξη
-Ύπαρξη καλλιέργειας

Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις από τον φόρο, αλλά θα προβλέπεται μικρή επιβάρυνση για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες και επιβάρυνση των πιο προνομιούχων ακινήτων.

- Για παράδειγμα, οι κατ' επάγγελμα αγρότες θα πληρώνουν και αυτοί έστω και 1 ευρώ το στρέμμα φόρο, ο οποίος όμως θα κλιμακώνεται και θα προσαυξάνεται με βάση 33 κριτήρια υπολογισμού της αξίας του, όπως είναι η γεωγραφική θέση, το αν είναι χέρσο, καλλιεργούμενο ή μισθωμένο, η απόσταση από τη θάλασσα, ενώ μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις για όσα αγροτεμάχια έχουν οικοπεδική αξία (τουριστικές περιοχές κ.λπ.).

-Στα αστικά ακίνητα ο φόρος θα επιβάλλεται από 1 ευρώ ανά τετραγωνικό για κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, αλλά θα αυξάνεται κατά 1 ή 2 ευρώ με βάση δεκάδες κριτήρια όπως η εμπορική αξία, ο όροφος, η οδός, το οικοδομικό τετράγωνο, αν βλέπει θάλασσα κ.ά.

Με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου, ο ΕΦΑ πρέπει να αποφέρει 3,17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία.

real.gr