Σαν ήρωα υποδέχτηκαν χθες το βράδυ τον Ερντογάν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης οι οπαδοί του, μετά το τέλος μιας τριήμερης περιοδείας στο Μάγκρεμπ.

«Ζητώ να τερματισθούν αμέσως οι διαδηλώσεις, οι οποίες έχασαν το δημοκρατικό χαρακτήρα τους και στράφηκαν στο βανδαλισμό», δήλωσε απευθυνόμενος στο πλήθος που κρατούσε τουρκικές σημαίες και φώναζε «Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για σένα, Ταγίπ» ή «Εμπρός, ας τους συντρίψουμε όλους».

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε για μια ακόμη φορά τους «αναρχικούς» και τους «εξτρεμιστές» που διαδηλώνουν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας αψηφώντας την εξουσία του και ζήτησε να τερματισθεί το κίνημά τους.

Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του και σημαντικό μέρος της κυβέρνησής του, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι δεν είναι «ο αφέντης αλλά ο υπηρέτης» της Τουρκίας και ευχαρίστησε τους οπαδούς του για την αυτοσυγκράτηση που επέδειξαν από την αρχή της κρίσης.

«Παραμείνατε ήρεμοι, υπεύθυνοι και επιδείξατε λογική. Τώρα θα γυρίσουμε όλοι στα σπίτια μας, δεν είσαστε το είδος των ανθρώπων που χτυπάνε κατσαρόλες στους δρόμους», πρόσθεσε.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν έχουν ως τώρα παραμείνει διακριτικοί, αλλά ο πρωθυπουργός έχει καυχηθεί επανειλημμένα ότι έχει την υποστήριξη ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, υπενθυμίζοντας πως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται, έλαβε το 50% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2011.

Με αυτή την πρώτη μαζική κινητοποίηση υπέρ της κυβέρνησης, η κρίση μετατρέπεται σε ένα μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στους οπαδούς και τους αντιπάλους του Ερντογάν.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις

Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός αναμενόταν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούσαν να είναι συγκεντρωμένοι στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ, και στην Άγκυρα, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, φωνάζοντας «Ταγίπ, παραιτήσου!».

Μερικές ώρες πριν από την επιστροφή του, ο Ερντογάν είχε επαναλάβει από την Τύνιδα την άρνησή του να υποχωρήσει στους διαδηλωτές, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να επανεξετάσει το σχέδιό του για τη νέα διαρρύθμιση της πλατείας Ταξίμ, το οποίο στάθηκε η αφορμή για τις διαδηλώσεις.

«Θα φέρουμε σε πέρας αυτό το πρόγραμμα, δεν θα επιτρέψουμε σε μια μειοψηφία να υπαγορεύσει το νόμο της στην πλειοψηφία», είχε διαβεβαιώσει.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης και πάλι την παρουσία εξτρεμιστών, ορισμένοι από τους οποίους «εμπλέκονται στην τρομοκρατία», μεταξύ των διαδηλωτών. Πρόκειται για υπαινιγμό για την τουρκική οργάνωση της άκρας αριστεράς DHKP-C (Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) που το Φεβρουάριο ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook