Με νομοθετική ρύθμιση θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το ζήτημα της επιστροφής του ΦΠΑ από αγρότες που παράνομα τον εισέπραξαν. Αυτό απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Πρόκειται για σκάνδαλο με κάποιους επιτήδειους να αξιοποιούν «παράθυρα» του νόμου για να εισπράξουν ιλιγγιώδη ποσά της τάξεως των 2 δις ευρώ ετησίως σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία!!

Τη «μερίδα του λέοντος» φαίνεται να έπαιρναν οι αετονύχηδες που εξέδιδαν τα πλαστά και τα εικονικά τιμολόγια τα οποία πουλούσαν σε αγρότες, που εμφάνιζαν να παράγουν απίστευτα σε ποσότητες προϊόντα.

Πολλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι έχουν πέσει στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ, τους έχουν επιβληθεί εξαιρετικά υψηλά πρόστιμα που φθάνουν μέχρι και το πενταπλάσιο ποσό από αυτό που φαίνεται ότι εισέπραξαν με παράνομη επιστροφή ΦΠΑ.

Αγροτοκτηνοτρόφοι από την περιοχή του Ηρακλείου είχαν στείλει επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών με την οποία ζητούσαν να μειωθούν τα πρόστιμα για να μπορέσουν να εξοφλήσουν τα ποσά. Ο Λ. Αυγενάκης κατέθεσε σχετική ερώτηση στη βουλή για να πάρει απάντηση από τον κ. Μαυραγάνη, σχετικά με τη μείωση του ποσού που θα καταβάλλουν οι αγρότες.

Αναλυτικά, ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει τα εξής:

«Το σχέδιο Νόμου αφορά στην τροποποίηση του ισχύοντος κώδικα διοικητικών και ποινικών κυρώσεων για παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας και είναι υπό επεξεργασία ενώ θα κατατεθεί στη Βουλή με την ολοκλήρωσή του.

Αφορά στις κυρώσεις για παράνομες επιστροφές στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του αριθμού 41 του κώδικα ΦΠΑ με την ΑΥΟ ΠΟΛ 1066?2.4 2013.

Προβλέπεται ότι από το 2013 κι εφεξής, άμεση επιστροφή πραγματοποιείται μόνον στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του αγρότη δεν υπερβαίνουν την κανονική αξία της αγροτικής παραγωγής όπως αυτή προσδιορίζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με βάση την καλλιεργούμενη έκταση ή τη μονάδα ζωϊκής παραγωγής που έχει δηλωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ».

agronews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook