Άνοδος των βάσεων για τις Νομικές και Στρατιωτικές Σχολές, πτώση -ενδεχομένως θεαματική- στις Πολυτεχνικές και μικρή υποχώρηση στις Ιατρικές Σχολές αναμένεται φέτος με βάση τα έως τώρα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων δεν έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα σε επίπεδο βαθμολογιών αναμένεται να ανακοινωθούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Αυτά που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο «ασανσέρ» των βάσεων εισαγωγής είναι αφενός ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων στα εξεταζόμενα μαθήματα, αφετέρου σε αρκετές Σχολές το τοπίο των εκτιμήσεων «θολώνει» λόγω των συγχωνεύσεων και καταργήσεων που προέκυψαν στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά».

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Θεωρητικές Σχολές)

Οι βάσεις στις Σχολές Νομικής, τις Στρατιωτικές Σχολές και τα Τμήματα Ψυχολογίας αναμένεται να αυξηθούν, δεδομένου ότι οι θέσεις είναι κατά πολύ λιγότερες από το περυσινό έτος. Όσον αφορά στις υπόλοιπες Σχολές, η διακύμανση δεν αναμένεται να παρουσιάσει αξιόλογες μεταβολές.

Το θέμα της Έκθεσης, που ήταν περισσότερο προσιτό, μπορεί να αντισταθμιστεί με τα θέματα της Λογοτεχνίας και των Αρχαίων που ήταν περισσότερα απαιτητικά. Η Βιολογία ήταν το μάθημα στο οποίο οι υποψήφιοι έγραψαν σχετικά καλύτερα και έτσι το αποτέλεσμα αναμένεται ισοσταθμισμένο.

Στα ΤΕΙ οι βάσεις θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα. Οι υποψήφιοι που επέλεξαν ως μάθημα Γενικής Παιδείας τη Βιολογία ευνοούνται έναντι εκείνων που επέλεξαν τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας που τα θέματα ήταν πολύ δυσκολότερα.

2ο-4ο Επιστημονικό Πεδίο (Πολυτεχνεία, Φυσικομαθηματική και υπόλοιπες Θετικές & Τεχνολογικές Σχολές)

Στο πεδίο αυτό αναμένονται σοβαρότατες μεταβολές. Τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης αλλά και Γενικής Παιδείας δυσκόλεψαν τους υποψηφίους και αναμένονται επιδόσεις χαμηλότερες από τις περυσινές.

Επίσης, λόγω της δυσκολίας στο μάθημα της Φυσικής δύσκολα, η πτώση των βάσεων αναμένεται θεαματική.

Στα ΤΕΙ η πτώση θα είναι χαμηλή έως μικρή γιατί οι βαθμολογίες που απαιτούνται για την εισαγωγή δεν είναι υψηλές και οι υποψήφιοι μπορούν να ελπίζουν ότι με βαθμολογίες παραπλήσιες με τις περσινές θα μπορέσουν να περάσουν το κατώφλι τους. Η μικρή μείωση των βάσεων στα ΤΕΙ επηρεάζεται από τον αριθμό των θέσεων που με το σχέδιο «Αθηνά» έχουν μειωθεί δραματικά.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Ιατρικές Σχολές)

Παρότι τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και η Φυσική Κατεύθυνσης ήταν και γι\’ αυτούς τους υποψηφίους τροχοπέδη, οι εξαιρετικές επιδόσεις τους στη Βιολογία και τη Χημεία συμβάλλουν ώστε η αναμενόμενη πτώση να είναι μικρή.

Οι βάσεις στα ΤΕΙ αναμένεται να διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα, ή να παρουσιάσουν μικρή αύξηση, αφού θα εισαχθούν σε αυτά και οι υποψήφιοι που δεν κατόρθωσαν να εισαχθούν στις Ιατρικές Σχολές.

5ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομικές Σχολές)

Τα θέματα που δόθηκαν στα Μαθηματικά και τη Φυσική θα συμπαρασύρουν προς τα κάτω σχεδόν όλες τις Σχολές των ΑΕΙ. Στα τμήματα των ΤΕΙ η δυσκολία των θεμάτων δεν αποτελεί «βαρόμετρο» γιατί η συγκέντρωση βαθμολογιών κατά μέσο όρο κάτω από 13 δεν παρουσιάζει δυσκολίες. Επειδή πολλά ΤΕΙ καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν, ο αριθμός των θέσεων θα είναι μειωμένος.

Συνεπώς και εδώ, όπως στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο, θα έχουμε μεγάλη μείωση βάσεων στα ΑΕΙ και μικρή στα ΤΕΙ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook