Παράσταση με Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια έδωσαν οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Ηρακλείου στο Μιλάνο μετά από πρόσκληση της ελληνικής κοινότητας του Μιλάνου και συγκεκριμένα του Centro Ellenico di Cultura. 
Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, με εκλεκτούς προσκεκλημένους της ελληνικής κοινότητας , τον πρόξενο της Ελλάδας, τον εκπρόσωπο του ΕΟΤ, προξένους άλλων χωρών, δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ του Μιλάνου, εκπροσώπους της Εκκλησίας και πλήθος κόσμου, 24 μαθητές παρουσίασαν το πρόγραμμα που καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους εκπόνησαν στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα: «Ο ΧΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο ΧΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑ».
Οι μαθητές με τους υπεύθυνους καθηγητές τους ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορίας, στην ιταλική και την ελληνική γλώσσα, άφησαν να ακουστεί ο απόηχος των κρητικών ορχήσεων από τη μινωική Κρήτη μέχρι σήμερα. Απέδειξαν ότι η έκφραση της ανθρώπινης ψυχής και του ανθρώπινου σώματος μέσω του χορού καταγράφει συγχρόνως και τις ιστορικές, ιδιαίτερα τις πολιτισμικές, συνθήκες της εκάστοτε εποχής. 
Οι κρητικοί χοροί, συρτός, πεντοζάλης, πηδηχτός, σούστα και μαλεβιζιώτης αλλά και γνωστά κρητικά τραγούδια και μαντινάδες συνέθεσαν το παζλ της παρουσίασης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες «Ο χορός λοιπόν είναι η Ιστορία μας, είναι όμως και Χαρά μιας και εκφράζουμε μέσα απ’ αυτόν τα ευχάριστα συναισθήματα μας. Αυτά που ιδιαίτερα τώρα έχουμε ανάγκη για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες των καιρών. 
Οι νέοι μας ως πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού έδειξαν σε ένα άλλο λαό ότι αντλούν δύναμη από τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας, δεν καταθέτουν τα όπλα αλλά αισιοδοξούν για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη πατρίδα, διατηρώντας τις διαχρονικές πολιτιστικές αξίες που τους παραδόθηκαν 
Οι μαθητές, οι γονείς τους και οι καθηγητές που εκπόνησαν το πρόγραμμα: Μιζεράκη-Σπανού Σοφία, υπεύθυνη του προγράμματος, Γουγάκης Γιώργος και Ποτουρίδης Παύλος, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας και η Διευθύντρια, Βαμιαδάκη Μαρία, αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν θερμά τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο και την Αρχιεπισκοπή καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Ευριπίδη Κουκιαδάκη αλλά όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του».
H ζεστασιά, η αγάπη και η αίσθηση φιλοξενίας, με την οποία περιέβαλαν οι άνθρωποι της Ελληνικής κοινότητας τους μαθητές, απέδειξε έμπρακτα την στήριξή τους σε αυτή την προσπάθεια και δημιούργησε κλίμα άνεσης και φιλίας, πράγμα που συνέβαλε ιδιαίτερα στην επιτυχία της παράστασης. 
Οι εντυπώσεις, οι παραστάσεις και γενικότερα η εμπειρία που αποκόμισαν θα τους συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή και οι σχολικές αναμνήσεις τους θα εμπλουτιστούν από τις ευχάριστες στιγμές που βίωσαν κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού. Στο ταξίδι και στις εκδηλώσεις συμμετείχαν : 
Δραμουντάνης Μηνάς, Καλλέργης Νίκος, Μαγαράκης Γιάννης, Δούσμανης Εμμανουήλ, Κασιώτη Μαριλένα, Ιατράκη Μαρία, Χαραλαμπάκης Γιώργος, Πρινιανάκης Αντώνης, Καρουζάκη Ελένη, Μπαλαλή Κατερίνα, Λάχο Μάνος, Φυσαράκης Νίκος, Κουτάντου Εμμανουέλα, Στεφανάκη Μαριλένα, Τσιμπλοστεφανάκης Σταύρος, Μπελαδάκης Μάριος, Σαριδάκη Έλενα, Πολυχρονάκη Ελευθερία, Τουτουδάκης Μιχαήλ, Λαποκωνσταντάκης Φρίξος, Ρεμιδιανάκης Ηρακλής, Σερεμέτης Γιώργος, Τσαγκατάκη Δέσποινα, Σάββα Μαρίσα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook