Ο Δήμος Φαιστού, ως πρωτοπόρος Δήμος σε θέματα ενεργειακής πολιτικής, επιλέχθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και συμμετείχε ενεργά στην 1η Ενεργειακή Εβδομάδα.

Ο Δήμος Φαιστού έχει εκπονήσει σχέδιο βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης και έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην περιοχή του, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια να μετατραπεί η Κρήτη σε Πράσινο Νησί της Περιφέρειας Κρήτης.

Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, την ταυτόχρονη διοργάνωση της Πράσινης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας (Green Week) και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ενέργειας (EUSEW), η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά την Εβδομάδα Ενέργειας στο νησί.

Το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Φαιστού διοργάνωσαν δραστηριότητες για να βελτιώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα και την ενεργειακή τους συμπεριφορά.

Στα πλαίσια αυτά, οι εκδηλώσεις της 1ης Εβδομάδας Ενέργειας έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών με στόχο ο θεσμός να καθιερωθεί σε ετήσια βάση στο νησί μας και να αποτελέσει μέσο επιβράβευσης των Τοπικών Αρχών, πόλο έλξης τουριστών αλλά και μέσο ευαισθητοποίησης και αφύπνισης της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων.

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου ο Δήμος Φαιστού υλοποίησε τις δράσεις του με ενημερωτική ομιλία της δημάρχου κας Πετρακογιώργη και του αντιδημάρχου κ.Φασομυτάκη στους εκπαιδευόμενους του ΙΕΚ Μοιρών όπου ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις δράσεις του Δήμου Φαιστού όσον αφορά την ενεργειακή του πολιτική. Ενημερωση πραγματοποιήθηκε και από την εκπαιδεύτρια κα Λυγεράκη Μαρία, στο τμήμα εκπαίδευσης ενηλίκων που αφορούσε το Περιβάλλον και καθημερινή ζωή.

Πραγματοποιήθηκαν σειρά ενημερωτικών δράσεων στο Δήμο Φαιστού με επισκέψεις στα δημοτικά σχολεία της Πόμπιας και του Τυμπακίου, και είχαν σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος με άμεσο σκοπό την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων.

Ενημερωτικά φυλλάδια και υλικό διανεμήθηκε σε κεντρικά σημεία σε Ζαρό, Μοίρες και Τυμπάκι προκειμένου να ενημερωθούν και όλοι οι πολίτες για την 1η Εβδομάδα Ενέργειας και για θέματα εξοικονόμησης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Φαιστού, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Ηρακλείου, ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος, το χειμώνα που μας πέρασε, διοργάνωσαν δράσεις με τίτλο «Αγαπάμε τον πλανήτη, ανακυκλώνουμε» στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φαιστού.

Ένα πρόγραμμα που ενημέρωσε και αφύπνισε τα παιδιά με ευχάριστες βιωματικές δραστηριότητες για την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων. Ομάδα γεωπόνων των Δήμων επισκέφθηκαν όλα τα σχολεία του Δήμου και ενημέρωσαν εκπαιδευόμενους και μαθητές για το περιβάλλον και την ανακύκλωση.

Αναφορικά με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στο Δήμο Φαιστού, η Δήμαρχος κ. Πετρακογιώργη τόνισε πως: «Η Δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης πιστεύοντας ότι ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει και με πιο φιλικές πρακτικές προς το περιβάλλον όπως είναι για παράδειγμα η μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Δήμος Φαιστού ως ο μοναδικός δήμος επικεφαλής εταίρος που η πρόταση του εντάχθηκε προς χρηματοδότηση 881.500€ στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδα Κύπρος με τίτλο «BIOMASS / Ανάπτυξη συστήματος Παραγωγής και Αξιοποίησης Ξυλώδους Βιομάζας για την Θέρμανση Δημοτικών_Κτιρίων.

Από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής, τέθηκαν οι βάσεις και προχώρησε τελικά η μελέτη βιοκλιματικού κτιρίου στη Δημοτική Ενότητα Τυμπακίου για κοινωφελείς σκοπούς.

Η συμμετοχή και τήρηση των δεσμεύσεων μέσω των προγραμμάτων Life Plus, του ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης ‘’Εξοικονομώ’’, προμήθεια υλικών εξοικονόμησης ενέργειας και υποβολή προτάσεων στο Πράσινο Ταμείο θεωρούνται, όπως είναι λογικό, δεδομένες.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης δράσεων για την ψηφιακή σύγκληση, εξοικονομείται ενέργεια και χαρτί, μέσα από τη χρήση κοινών εκτυπωτών, ηλεκτρονικής αποστολής αποφάσεων και εγγράφων».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook