Κόρη του πρώην διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού Γιώργου Στέφη, η Μαρία Στέφη είναι από τον Μάρτιο του 2012 η πρώτη γυναίκα διεθύντρια των Φυλακών Κορυδαλλού.

Η κα Στέφη, μητέρα δύο παιδιών, διορίστηκε στη διοίκηση των Φυλακών, καλούμενη να διαχειριστεί τα προβλήματα στη μεγαλύτερη ανδρική φυλακή της χώρας.

Ήδη, από τις πρώτες ημέρες στα νέα της καθήκοντα, αντιμετώπισε ένα σοβαρό επεισόδιο στη Δ\’ Πτέρυγα της φυλακής, μεταξύ αλλοδαπών κρατουμένων, το οποίο χειρίστηκε με επιτυχία. Έκτοτε, οι συνάδελφοί της την αποκαλούν \”τσαούσα των φυλακών\”.

Η Μαρία Στέφη άρχισε να ασχολείται με τον χώρο των φυλακών μετά τη συμμετοχή της σε διαγωνισμό το 1993. Τότε δεν προσελήφθη αλλά δικαιώθηκε με δικαστική απόφαση το 1999 και ο διορισμός της υπολογίστηκε αναδρομικά από τις 31 Δεκεμβρίου του 1993.

Απόφοιτος του Παντείου (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών), με μεταπτυχιακό στο Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, έχει συμμετάσχει σε προγράμματα εκπαίδευσης σωφρονιστικών υπαλλήλων, αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και εφαρμογής μεταναστευτικής πολιτικής. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπαλλήλου του Τμήματος Διοίκησης στις φυλακές Κορυδαλλού ασχολήθηκε με την εκτέλεση ποινών καθώς και με θέματα αλλοδαπών (απελάσεις, μεταφορές, εκδόσεις, παραμονή με όρους στη χώρα), ενώ παλαιότερα ήταν επιφορτισμένη με μεταγωγές κρατουμένων.

Με τσαμπουκά και γνώση του αντικειμένου της

Οι συνάδελφοί της τη χαρακτηρίζουν \”καλή, με τσαμπουκά, με γνώση του αντικειμένου, αφού ξέρει πώς να αποφεύγει ακόμη και την παραπληροφόρησ,η που επικρατεί μεταξύ των κρατουμένων\”.

Το όραμά της για τη φυλακή είναι να υπάρχουν γιατροί για τους ασθενείς, ποιότητα φαγητού, καθώς και να σταματήσει η έλευση νέων κρατουμένων.

Περιγράφοντας τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή της στη συγκεκριμένη θέση, ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Μαρίνος Σκανδάμης είχε δηλώσει τότε:

\”Ως διευθυντικό στέλεχος του σωφρονιστικού συστήματος η Μαρία Στέφη απέδειξε, μέσα από τη διοίκηση του Νοσοκομείου κρατουμένων του Κορυδαλλού, ότι μπορεί με επάρκεια, ικανότητα, εργατικότητα και με αμέριστο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο κρατούμενο να διαχειριστεί τα ζέοντα προβλήματα του φυλακτικού χώρου. Η ανάθεση της διεύθυνσης της μεγαλύτερης φυλακής της χώρας τής προσθέτει ευθύνες και είμαι βέβαιος ότι με τη φιλοπονία και τη μεθοδικότητά της θα τα καταφέρει\”.

Ποιους δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου στελέχους της ΕΛΑΣ στο \”Βήμα\”, η βόμβα στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού είναι ένα μεγάλο μυστήριο.

\”Μάλλον ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός ήταν σε πλαστικό κουτί, που σχεδόν εξαϋλώθηκε από την έκρηξη, αλλά και από το νερό, που έριξε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, γιατί στην περιοχή είχαν χυθεί λάδια και καύσιμα\’, είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι παρόμοιες συσκευασίες χρησιμοποιούσε παλιότερα η \”17 Νοέμβρη\”, ο ΕΛΑ, αλλά και ο \”Επαναστατικός Αγώνας\” του Νίκου Μαζιώτη.

Οπως εξήγησε, \”από πρώτη ματιά η βόμβα δεν έχει καμιά σχέση με αυτήν της έκρηξης στο Mall, όπου χρησιμοποιήθηκε χύτρα ταχύτητας, αλλά ούτε και με την έκρηξη προ διμήνου στην κατοικία του εφοπλιστή στην Ακρόπολη, όπου ο μηχανισμός βρισκόταν μέσα σε σακίδιο πλάτης\”.

Ζελατοδυναμίτιδα

Η έκρηξη της βόμβας, που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, σημειώθηκε στις 4.40 τα ξημερώματα σήμερα, Παρασκευή, στη διασταύρωση των οδών Διομήδους 3 και Αγίας Βαρβάρας στη Δάφνη.

Είχαν προηγηθεί, είκοσι λεπτά νωρίτερα, δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Τα ευρήματα στον τόπο της έκρηξης είναι ελάχιστα, ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούν να ξεχωρίσουν ποια από τα διαλυμένα καλώδια ή εξαρτήματα που είναι σκορπισμένα σχετίζονται με τον ωρολογιακό μηχανισμό ή με τμήματα της διαλυμένης μηχανής του αυτοκινήτου. Εκτιμάται, πάντως, ότι ο ωρολογιακός μηχανισμός είχε εκρηκτικό ταχείας εκτόνωσης, πιθανόν ζελατοδυναμίτιδα.

Η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού δεν φρουρείτο από την ΕΛΑΣ.

Ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης σημείωναν ότι παρότι κρατούμενοι αντεξουσιαστές και ποινικοί είχαν αναφερθεί πολλές φορές στις συνθήκες κράτησής τους σε σωφρονιστικά καταστήματα δεν είχαν εκφράσει καμιά απειλή ή παράπονο για ενέργειες της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού.

news247.gr με πληροφορίες από το Βήμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook