Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών.

Η ΝΔ ψήφισε όλα τα άρθρα. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ διατύπωσαν επιφυλάξεις για τα άρθρα 2 και 5, που καθορίζουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε πρόγραμμα διευκόλυνσης. Η ΔΗΜΑΡ διατύπωσε επιφυλάξεις και για το άρθρο 10, που ορίζει ότι η υπαγωγή στο πρόγραμμα διευκόλυνσης γίνεται μόνο για μία φορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε όλα τα άρθρα με εξαίρεση το άρθρο 17, στο οποίο δήλωσε «ναι».

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι το δικαστήριο ρυθμίζει ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών μέχρι το 80% της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας (σ.σ. η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει ζητήσει το ποσοστό αυτό να φθάνει το 100%). Επιφυλάξεις διατύπωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. «Όχι» σε όλα τα άρθρα δήλωσε το ΚΚΕ.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κλήθηκε, πολλές φορές, από βουλευτές να ξεκαθαρίσει το θέμα της αναστολής των πλειστηριασμών και όλοι τάχθηκαν υπέρ της παράτασης της αναστολής τους διότι «η οικονομική κρίση είναι ακόμη εδώ».

Χαρακτηριστική είναι η παρότρυνση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος, προς τους υπουργούς, να ξεκαθαρίσουν τι θα κάνει η κυβέρνηση διότι η αναστολή πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία λήγει στο τέλος του 2013 και η κοινωνία αγωνιά. «Δεν μπορεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα να μιλάμε με μισόλογα κύριε υπουργέ. Πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει και να κάνουμε μία συζήτηση, στην οποία να ακουστούν οι προτάσεις όλων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος.

Επίσης, από όλες τις πλευρές τέθηκε το θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που δεν μπορούν να υπαχθούν σε πρόγραμμα διευκόλυνσης. Χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του, ο παριστάμενος υφυπουργός, Θανάσης Σκορδάς, ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται κάποιες λύσεις και αν είναι έτοιμη θα τις φέρει στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, οπότε το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια. «Για τους ελεύθερους επαγγελματίες μη νομίζετε ότι δεν έχουμε έγνοια. Προσπαθούμε να επεξεργαστούμε κάποιες λύσεις και αν είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα θα το φέρουμε» ανέφερε ο κ. Σκόρδας. Όμως, επισήμανε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να αναζητήσουν λύσεις στο πτωχευτικό δίκαιο και έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, ήδη, επεξεργάζεται βελτιώσεις.

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται για τον αριθμό όσων τελικά θα μπορέσουν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα διευκόλυνσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι στο νομοσχέδιο για τις διευκολύνσεις θα μπορέσουν να υπαχθούν και οι δανειολήπτες, οι οποίοι αν και έχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων τους, δεν έχουν υποστεί καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στους δανειολήπτες που έχουν «κόκκινα δάνεια» και θα ζητήσουν να κάνουν χρήση του προγράμματος διευκόλυνσης, οι τράπεζες δεν θα αρνηθούν προκειμένου να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο. Ανάμεσα σε αυτές είναι η εισαγωγή του θεσμού του διαμεσολαβητή στις ρυθμίσεις δανείων. Με τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, η προσφυγή στο θεσμό της διαμεσολάβησης θα είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική.

Επίσης, κατατέθηκε τροποποίηση βάσει της οποίας το πρόγραμμα διευκόλυνσης αφορά άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 67%.


news247.gr