Μέσα από μια σειρά με στεφάνια κατάφεραν επιστήμονες να πιλοτάρουν ένα ελικόπτερο χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη της σκέψης! Όχι, δεν είναι σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά το αποτέλεσμα της έρευνας και των πειραμάτων που διεξήγαγαν αμερικανοί επιστήμονες επικεφαλής τον καθηγητή Μπιν Χε.

Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να τηλεκατευθύνουν το μικρό ελικόπτερο, μέσω των εγκεφαλικών κυμάτων του χειριστή που βρίσκεται στο έδαφος. Για να επιβεβαιώσουν τη δυνατότητα χειρισμού, πραγματοποίησαν δοκιμές με πέντε εθελοντές, κάθε ένας εκ των οποίων μπόρεσε να «πετάξει» το ελικόπτερο με το νου του.

«Δείξαμε για πρώτη φορά ότι οι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν το πέταγμα ιπτάμενων ρομπότ, χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους και τα αντίστοιχα εγκεφαλικά κύματα», δήλωσε ο Χε.

Για τον έλεγχο του ελικοπτέρου, χρησιμοποιείται ένα ειδικό «καπέλο» εφοδιασμένο με 64 ηλεκτρόδια, το οποίο φορά ο χειριστής στο έδαφος. Η συσκευή χρησιμοποιεί τη μέθοδο του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος για να καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο του χειριστή.

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι χειριστές, είναι να παρακολουθούν το ελικόπτερο από μια οθόνη και απλώς να σκέφτονται που θέλουν να κατευθυνθεί.

\"\"

Αυτό υπακούει αμέσως στις νοητικές-ηλεκτρονικές εντολές, που αποστέλλονται ασύρματα μέσω WiFi στο ιπτάμενο ελικόπτερο μέσω του καπέλου, το οποίο μετατρέπει τα εγκεφαλικά σήματα σε εντολές κατεύθυνσης.

Το νέο αυτό επίτευγμα εντάσσεται στη ολοένα διευρυνόμενη έρευνα πάνω στις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή, που έχουν πολλαπλές δυνητικές εφαρμογές, ιδίως στην ιατρική.

Μεταξύ άλλων, πειραματόζωα και παράλυτοι άνθρωποι έχουν ήδη καταφέρει σε πειράματα να κινήσουν με το νου τους αναπηρικά καροτσάκια, ρομποτικά χέρια και κέρσορες υπολογιστή. Έτσι, θα μπορούσε να συμβάλει στη μελλοντική κατασκευή ρομποτικών βοηθών, τα οποία θα επιτρέπουν σε παράλυτους ή όσους πάσχουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις, να κινούνται αυτόνομα μέσω εντολών της σκέψης τους.

Δείτε βίντεο από την επίδειξη του τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου…

\"\"

\"\"

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook