Επι ποδός βρέθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την Παρασκευή από μπαράζ πυρκαγιών που ξέσπασαν σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και που σε αρκετές περιπτώσεις οι φλόγες πλησίασαν επικίνδυνα σπίτια ενώ καταστράφηκαν και καλλιέργειες.

Με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκε το ύψος των ζημιών ενώ χάρη στην ολονυχτια μάχη των πυροσβεστών, δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο.

Συνελήφθη 66χρονος στα Ακούμια για πρόκληση πυρκαγιάς

Ένας 66χρονος κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Σπηλίου στο Ρέθυμνο καθώς συνελήφθη την Παρασκευή από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής για πρόκληση πυρκαγιάς.

Ο 66χρονος εντοπίστηκε να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα, κάτι που απαγορεύεται, ενώ οι φλόγες ξέφυγαν από τον έλεγχό του με αποτέλεσμα να προκληθεί μικρής έκτασης φωτιά.

Τώρα όσον αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις μεγάλες πυρκαγιές στους Νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου ο απολογισμός έχει ως εξής:

Ρέθυμνο
Κάηκαν 100 στρέμματα καλλιεργειών στην Αγ. Γαλήνη


Εκτεταμένη καταστροφή σημειώθηκε σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο ενώ η μέχρι τώρα καταμέτρηση έχει δείξει ότι έγιναν στάχτη 100 στρέμματα καλλιεργειών και γεωργικών εκτάσεων.

Η φωτιά επίσης έκαψε 20 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης ενώ ευτυχώς δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, όπως έγινε στην περίπτωση του Ηρακλείου.

Για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς όμως λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, επιστρατεύτηκε το πυροσβεστικό ελικόπτερο που εδρεύει στα Χανιά και έφτασε στην Κρήτη την Τετάρτη, ενώ από ξηράς επιχείρησαν 7 οχήματα με 20 άντρες.

Ηράκλειο
Πυρκαγιά κοντά σε σπίτια στην Αγ. Πελαγία και στην Βόνη

Συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις λίγο πριν τις 11 το βράδυ, από φωτιά που ξέσπασε στην Αγ. Πελαγία  σε μια περιοχή δηλαδή όπου βρίσκονται διάσπαρτα σπίτια, εξοχικές κατοικίες αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο δίνοντας μάχη με το χρόνο και τους ανέμους προκειμένου να περιορίσουν την πυρκαγιά προτού απειλήσει περιουσίες, εγχείρημα που ευτυχώς πέτυχε και ο κίνδυνος απομακρύνθηκε γρήγορα.

Η φωτιά περιορίστηκε σύντομα με μικρές ζημιές σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις

Αγωνία για το Μοναστήρι της Αγ. Μαρίνας

Την ίδια μάχη έδωσαν σε πύρινο μέτωπο στην Βόνη, από φωτιά που ξέσπασε μακριά από κατοικημένη περιοχή αλλά κοντά στο μοναστήρι της Αγ. Μαρίνας.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης, αποτελούμενες από 2 οχήματα, 1 υδροφόρα του δήμου και συνολικά 13 πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και ένα οκταμελές πεζοπόρο τμήμα, επιχείρησαν με την αγωνία η φωτιά να περιοριστεί προτού φτάσει στο μοναστήρι, κίνδυνος που αποσοβήθηκε οριστικά περίπου στις 10 το βράδυ.

Εδώ η πυρκαγιά κατέστρεψε 20 στρέμματα γεωργικής έκτασης, 20 δασικής και 40 χορτολιβαδικής.
.
Ώρες αγωνίας και στις Βασιλειές

Νωρίτερα οι πυροσβέστες στο Ηράκλειο έδιναν μάχη για να περιορίσουν την φωτιά που ξέσπασε στις 3:30 το μεσημέρι κοντά σε κατοικημένη περιοχή στις Βασιλειές.

Η πυρκαγιά, που βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο εκδηλώθηκε σε ξερά χόρτα και η αγωνία των πυροσβεστών ήταν να μην προχωρήσουν οι φλόγες στον οικισμό.

Στο σημείο επιχειρησαν συνολικά 6 οχήματα με 15 πυροσβέστες ένα οκταμελές πεζοπόρο τμήμα καθώς και μια ομάδα εθελοντών αποτελούμενη από 14 άτομα.

Και σε αυτήν την περίπτωση καταστράφηκαν γεωργικές εκτάσεις που υπολογίζονται σε 45 στρέμματα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook