Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, αποφάσισε να προχωρήσει στη διάλυση του, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την προσφυγή σε πρόωρες γενικές εκλογές και να δοθεί έτσι ένα τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο που ταλαιπωρεί εδώ και μήνες τη χώρα.

Αν και ακόμα δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί η ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης, αναμένεται ότι οι πρόωρες κάλπες θα στηθούν στις 5 Ιουνίου, σύμφωνα και με δηλώσεις του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι και άλλων αξιωματούχων, ένα χρόνο νωρίτερα από το κανονικό.

Η αντιπολίτευση που καθοδηγείται από το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα έχει αποχωρήσει από τις διεργασίες της Βουλής, από τον περασμένο Ιανουάριο, κατηγορώντας το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, το συντηρητικό VMRO-DPMNE, ότι \” κόβει και ράβει \”, τον εκλογικό νόμο κατά το συμφέρον του, αλλά και για τη διακοπή της λειτουργίας ενός τηλεοπτικού σταθμού που ασκούσε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση.

Το κυβερνών κόμμα πάντως αναμένεται να είναι και πάλι ο νικητής των εκλογών και μάλιστα με πλειοψηφία.
Η προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση τον Ιούνιο του 2008, είχαν αμαυρωθεί από βίαια επεισόδια και κατηγορίες για νοθεία.

Η ΠΓΔΜ που έχει υποβάλλει αίτημα ένταξης στην ΕΕ, βλέπει την πρόοδο του εγχειρήματος αυτού να έχει σταματήσει εξαιτίας τόσο της επιβράδυνσης των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, όσο και της διένεξής της με την Ελλάδα, που αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook