Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να δαπανήσει 3,5 δισ. ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια για «να κάνει τον υποσιτισμό ιστορία» σε ορισμένες από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, ανακοίνωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανάπτυξης Άντρις Πίμπαλγκς.

«Βρίσκω αδιανόητο σε μια εποχή τεχνολογικής επανάστασης, κάπου 870 εκατομμύρια άνθρωποι να συνεχίζουν να πεινούν», σημείωσε ο Πίμπαλγκς.

Πάνω από 3 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω του υποσιτισμού, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ περίπου 165 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών παρουσιάζουν υστέρηση στην ανάπτυξή τους λόγω της έλλειψης επαρκούς τροφής.

Η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών που πλήττονται συγκεντρώνεται σε 36 χώρες.

«Έχουμε τα μέσα να σταματήσουμε αυτήν την τραγωδία. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση και η αποφασιστικότητα για να το κάνουμε», επισήμανε ο Πίμπαλγκς, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την δέσμευση της ΕΕ για την χρηματοδότηση σε μια Σύνοδο που θα γίνει αύριο, Σάββατο στο Λονδίνο.

Το ποσό αυτό αναμένεται να χορηγηθεί σε μια χρονική περίοδο που εκτείνεται από το 2014 ως το 2020.

Η Οργάνωση Καταπολέμησης της Φτώχειας, ONE, ανέφερε ότι η δέσμευση αυτή είναι καλοδεχούμενη είδηση, μετά την αποκάλυψη νέων στοιχείων που δείχνουν πως λόγω υποσιτισμού χάνουν ετησίως τη ζωή τους 600.000 περισσότερα παιδιά από ό,τι πιστευόταν ως σήμερα.

«Αυτή η κλίμακα επένδυσης μπορεί να αποδειχθεί ικανή να μεταμορφώσει αληθινά» την προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου, είπε η Ελοΐζ Τοντ, στέλεχος της οργάνωσης ONE.

«Μια δέσμευση (για βοήθεια) 3,5 δισεκατ. ευρώ είναι μια σοβαρή πολιτική δέσμευση», πρόσθεσε. Προειδοποίησε πάντως πως το κρίσιμο είναι να εξασφαλιστεί πως οι επενδύσεις που θα γίνουν θα κατευθυνθούν εκεί που χρειάζονται περισσότερο και κάλεσε και άλλους δωρητές να μιμηθούν την ΕΕ.

Συνολικά, 400 εκατ. ευρώ πρόκειται να δαπανηθούν απευθείας για την διάθεση τροφίμων, ενώ τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν σε έργα και πρωτοβουλίες στους τομείς της γεωργίας, της εκπαίδευσης, της ύδρευσης και της κοινωνικής προστασίας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Επίσης, η ΕΕ συμφώνησε να παράσχει 3,15 δισεκατ. ευρώ σε μέλη της Ομάδας Κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ACP) για την καταπολέμηση της φτώχειας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι υπουργοί της ΕΕ και της ACP αποφάσισαν να υποστηρίξουν την εισδοχή της Σομαλίας στη Συμφωνία του Κοτονού για την μείωση της φτώχειας στην Αφρική, την περιφέρεια του Ειρηνικού και της Καραϊβικής.

Η ένταξή της αυτή θα της δώσει «μια νέα ευκαιρία να βελτιώσει τη ζωή του λαού της Σομαλίας», σχολίασε ο πρεσβευτής της ΕΕ, Νουρ Χάσαν Χουσέιν.

Οι δύο πρωτοβουλίες αυτές της ΕΕ δεν συμπεριλαμβάνονται προς το παρόν στον κοινοτικό προϋπολογισμό για τα έτη 2014-2020, δεδομένου ότι αυτός τελεί ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook