Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι «έχασαν χρόνο» στη διάσωση της Ελλάδας, αρνούμενοι να μειώσουν από το 2010 το βάρος του χρέους της, αναγνώρισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το γαλλικό ραδιόφωνο France Inter.

«Πράγματι, δεν ήταν ιδανικά τα πράγματα […] χάσαμε πιθανώς χρόνο» σημείωσε ο Γάλλος οικονομολόγος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το «mea culpa».

Φυσικά, θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος στην αρχή, για να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει πιο εύκολα, αλλά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της εποχής εκείνης, οι συνθήκες δεν ήταν έτοιμες, ισχυρίστηκε.

Το ΔΝΤ, είχε συστήσει τότε μια αναδιάρθρωση, δηλαδή μια μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν εντελώς αντίθετοι, φοβούμενοι τη μετάδοση των προβλημάτων και σε άλλες χώρες.

Η λύση αυτή τελικά εφαρμόστηκε ένα χρόνο αργότερα, όχι όμως με αποφασιστικό τρόπο, λέει ο Μπλανσάρ.

«Το χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό και αυτό έχει επιπτώσεις και σήμερα, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην υποτίμηση από το ΔΝΤ των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας, ο Μπλανσάρ παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος εκτίμησης.

«Δεν υπάρχει κάποιο δόγμα, βασιζόμαστε στη θεωρία, σε αυτό που συνέβη σε πολλές χώρες προηγουμένως, και μερικές φορές κάνουμε λάθος.

» Κάναμε ό,τι καλύτερό εκείνη τη χρονική περίοδο, αλλά το ΔΝΤ δεν εφαρμόζει ένα δόγμα, επέδειξε πραγματισμό μπροστά σε μια τρομερά πολύπλοκη πραγματικότητα.»

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook