Η Ελλάδα, αλλά και η Πορτογαλία, ενδιαφέρονται για ένα σχέδιο γερμανικών χορηγήσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως εκείνο στο οποίο κατέληξαν Γερμανία και Ισπανία, σύμφωνα με το Βερολίνο. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, θα χρειαζόταν η Αθήνα να προχωρήσει στη σύσταση ενός αναπτυξιακού ταμείου.

Τις προηγούμενες ημέρες, Μαδρίτη και Βερολίνο κατέληξαν σε συμφωνία για χορήγηση ξεφαλαίων 1 δισ. ευρώ σε ισπανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε το Σάββατο, όπως μεταδίδει το Reuters, πως «η Πορτογαλία και η Ελλάδα ενδιαφέρονται για παρόμοια μέτρα».

Για να γίνει αυτό όμως, συμπλήρωσε, θα έπρεπε να συσταθεί στις δύο χώρες ένα ανάλογο αναπτυξιακό ταμείο. Στην περίπτωση της Ισπανίας, οι χορηγήσεις θα περάσουν μέσω του ισπανικού ICO.

H εκπρόσωπος του υπουργείου ρωτήθηκε με αφορμή δημοσίευμα του Wirtschaftswoche (WiWo), στο οποίο ο Σόιμπλε εμφανιζόταν πρόθυμος να επεκτείνει το ισπανικό πρόγραμμα και στις ιταλικές αλλά και στις πορτογαλικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Έχω ήδη πει στον πορτογάλο ομόλογό μου: "Όλα αυτά μπορείτε να τα πάρετε κι εσείς» ανέφερε, σύμφωνα με το περιοδικό, ο Σόιμπλε.

Η Ελλάδα είναι πιο δύσκολη, υποστήριξε το δημοσίευμα του WiWo, επειδή δεν υπάρχει ελληνικό ανάλογο πιστωτικό όχημα.

in.gr