Υλικά

(για τη ζύμη)
• 440 γρ. σταρένιο αλεύρι
• 110 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 κ.σ ελαιόλαδο
• 1 κ.γ αλάτι (κοφτό)
• 240 ml. περίπου νερό (ή όσο σηκώσει)

(για τη σάλτσα)
• 200 γρ. πεταλίδες
• 90 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
• 60 γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένο
• 80 γρ. ντομάτα κονκασέ
• 70 ml. λευκό ξηρό κρασί
• 80 ml. ελαιόλαδο
• 2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 2 κ.σ φρέσκο βασιλικό
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό και το λάδι. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη ελαστική που δεν κολλάει στα χέρια.

Κόβουμε σε επιμέρους κομμάτια και σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε σε «κορδόνια». Κόβουμε σε κομματάκια 2-3 εκ. και πιέζοντας τα, δημιουργούμε μια μικρή κοιλότητα.

Ανακατεύουμε τα σκιουφικτά με αλεύρι, ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι. Αφήνουμε στον πάγκο για 2 τουλάχιστον ώρες μέχρι να στεγνώσουν.

Σε πλατύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα κολοκύθια. Σωτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν για 2-3 λεπτάκαι κατόπιν βάζουμετο σκόρδο και τις πεταλίδες. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τη ντομάτα, φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά της ώρας.

Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό περίπου 15 λεπτά.

Ενσωματώνουμε στη σάλτσα και τελειώνουμε βάζοντας το μαϊντανό και το φρέσκο βασιλικό.

Σερβίρουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ωμό αγνό παρθένο ελαιόλαδο.