«Λαγούς με πετραχήλια» τάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα στους ομοεθνείς του, αποσκοπώντας στην τόνωση του προβληματικού, όπως εξελίσσεται, εγχώριου τραπεζικού και οικονομικού συστήματος.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ανοικτή ομιλία του στο Αργυρόκαστρο και λησμονώντας τις διώξεις της εκεί ελληνικής μειονότητας, ο Αλβανός πολιτικός απηύθυνε κάλεσμα επιστροφής στους συμπατριώτες του που έφυγαν για να βρουν την τύχη τους στην Ελλάδα αλλά και την επίσης δοκιμαζόμενη από πρωτόγνωρη κρίση Ιταλία με αντάλλαγμα απαλλαγές από φόρους για τρία έως πέντε χρόνια.

Παράλληλα, όμως, η αλβανική κυβέρνηση δίνει υποσχέσεις και σε όσους Ελληνες επιθυμήσουν να ανοίξουν επιχειρήσεις στη χώρα, σκοπεύοντας να βρουν την τύχη τους εκτός Ελλάδας.

Ήδη, άνω των 5.000 είναι οι συμπατριώτες μας που έχουν πάει στη γειτονική χώρα για να βρουν δουλειά, κυρίως ανοίγοντας μαγαζιά, αν και αρκετοί από αυτούς δεν βρήκαν την ευκαιρία που αναζητούσαν.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα της γείτονος, η οποία αποσκοπεί με δανεικό χρήμα από τις χειμαζόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες να επιλύσει μια σειρά μεγάλων δικών της προβλημάτων. Κι αυτό διότι τόσο η χώρα μας όσο και η Ιταλία σε μεγάλο βαθμό εξήγαγαν τα προβλήματά τους και στην εξαρτώμενη από αυτές οικονομία της Αλβανίας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Praktiker, αλλά και άλλες πολυεθνικές, λόγω της κρίσης που υπάρχει, αποφάσισαν να αποεπενδύσουν από τα Τίρανα, με στόχο να συμμαζέψουν τις δραστηριότητές τους σε Ελλάδα και Ιταλία.

Βέβαια οι Αλβανοί μετανάστες δεν περίμεναν τον κ. Μπερίσα για να επιστρέψουν, καθώς η τάση αυτή υπάρχει εδώ και καιρό. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 180.000 άτομα, ή το 20% των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, επέστρεψαν στη χώρα τους την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης USAID για τις επιπτώσεις της ελληνικής οικονομικής κρίσης στην Αλβανία.

Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι, μεταξύ των οποίων και τα ΜΜΕ των Τιράνων, που αυτό το κύμα επανόδου το χαρακτήρισαν μέχρι και ως «κοινωνική βόμβα» φοβούμενοι πως η ορεινή χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να θρέψει και να δώσει εργασία σε αυτό τον κόσμο.

Η έκθεση αναφέρει ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι από τους Αλβανούς μετανάστες που δήλωσαν την παρουσία τους στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας τους, ενώ μείζον είναι το πρόβλημα και στην απασχόληση και την υγεία.

Παράλληλα, ανησυχητικά είναι τα ευρήματα σε έκθεση που δημοσίευσε για την πορεία της οικονομίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), καθώς εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας θα μειωθεί κατά το τρέχον έτος σε 1,5%, από 1,9% που είχε προβλέψει πριν από τρεις μήνες.

Η έκθεση αναφέρει ότι η αλβανική οικονομία επιβραδύνθηκε απότομα το περασμένο έτος, όταν η αύξηση της παραγωγής μειώθηκε σε 1,6 %. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί από τους μετανάστες που επέστρεψαν στη γενέτειρά τους από την Ελλάδα, σύντομα απογοητεύτηκαν και είτε γύρισαν στην Ελλάδα, είτε παραμένουν υποαπασχολούμενοι ή άνεργοι.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η γειτονική χώρα προχωρά σε ανάλογες κινήσεις «εξωστρέφειας». Παράλληλα με την πρόσκληση των μεταναστών Αλβανών για επενδύσεις στην πατρίδα τους αλλά και τόνωση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, εδώ και καιρό έχει προβεί και σε άλλες πρωτοβουλίες παροχής φοροαπαλλαγών, αλλά και προσέλκυσης τουριστών σε περιοχές όπως το Δυρράχιο ή ακόμα και στα Τίρανα.

Σε συνέχεια αυτής της πολιτικής θα πρέπει να σημειώσουμε πως η κυβέρνηση της χώρας πριν από λίγο καιρό αποφάσισε ότι πολίτες από έξι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα χωρίς θεώρηση εισόδου να επισκέπτονται την Αλβανία, την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, μια κίνηση στην οποία δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει, αφήνοντας έτσι ανεκμετάλλευτους τους τουρίστες που θα μπορούσαν να έρχονταν από τη Ρωσία ή την Τουρκία και τα Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα, οι υπήκοοι της Ρωσίας, του Κουβέιτ, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν θα επισκέπτονται την Αλβανία χωρίς βίζα, από τις 25 Μαΐου έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook