Και ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδες θα ανακοινωθεί ο αριθμός των φετινών εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι εκτιμήσεις για τις βάσεις 2013 συνεχίζονται.

Ήδη ανακοινώθηκε ότι στις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού θα εισαχθούν 620 πλοίαρχοι και 430 μηχανικοί.

Οι κακές αποδόσεις στην Φυσική και στα Μαθηματικά θε επηρεάσει σχεδόν το σύνολο των φυσικομαθηματικών και πολυτεχνικών σχολών.

Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση για τις περισσότερες σχολές στο 5ο επιστημονικό πεδίο.

Η πτώση θα είναι μεγαλύτερη σε τμήματα που εδρεύουν σε μεγάλες πόλεις (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων κ.α.)

Μια πρώτη εκτίμηση από τα βαθμολογικά κέντρα σύμφωνα με την οποία μιλάμε για μεγάλη σφαγή στα μαθηματικά κατεύθυνσης και γενικής παιδείας, για προβλήματα στη Φυσική και για χειρότερες επιδόσεις και στα αρχαία και στην ιστορία σε σχέση με πέρυσι.

Στο 2ο και στο 4ο πεδίο που έχουμε βασικά μαθήματα τα μαθηματικά και τη φυσική οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι πολύ χειρότερες από πέρυσι.

Τα μόρια που θα συγκεντρώσουν είναι πολύ λιγότερα και άρα περιμένουμε να έχουμε μεγάλη πτώση των βάσεων εαν διατηρηθεί σταθερός ο αριθμός των εισακτέων.

Το 2ο πεδίο συμπεριλαμβάνει τις θετικές επιστήμες δηλαδή μαθηματικους, φυσικούς, χημικούς κλπ.

Το 4ο πεδίο περιλαμβάνει τις τεχνολογικές επιστήμες, δηλαδή τους μηχανικούς Υ/Η, τους μηχανολόγους, τους χημικούς μηχανικούς κλπ.

Στο δεύτερο πεδίο θεωρείται σίγουρη η καθοδική πορεία και στα τμήματα Χημείας.

Στο τέταρτο πεδίο οι χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι οδηγούν σε πτώση των βάσεων στα τμήματα όπως Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Μικρότερη πτώση θα έχουμε στο 3ο πεδίο και στο 1ο πεδίο ενώ πτώση θα έχουμε και στο 5ο πεδίο γιατί εκεί τα μαθηματικά γενικής παιδείας δημιούργησαν μεγάλες δυσκολίες στους υποψηφίους και έχουμε και εκεί χαμηλές επιδόσεις.

Το 3ο πεδίο περιλαμβάνει τις επιστήμες υγείας, δηλαδή γιατρούς, βιολόγους, νοσηλευτές κλπ. Το 1ο πεδίο περιλαμβάνει τις ανθρωπιστικές – νομικές και κοινωνικές επιστήμες, δηλαδή φιλόλογους, δικηγορους, παιδαγωγούς κλπ.

Το 5ο πεδίο περιλαμβάνει της επιστήμες οικονομίας και διοίηκησης, δηλαδή τους οικονομολόγους και όσους σπουδάζουν χρηματοοικονομικά, οργάνωση και δοίηκηση επιχειρήσεων κλπ.

Οι χειρότερες επιδόσεις σε Βιολογία και Χημεία και ο σταθερός αριθμός θέσεων στις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, δείχνουν ότι οι βάσεις εισαγωγής στα περιζήτητα ιατρικά τμήματα θα έχουν πτωτική πορεία.

Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση για τις περισσότερες σχολές στο 5ο επιστημονικό πεδίο. Η πτώση θα είναι μεγαλύτερη σε τμήματα που εδρεύουν σε μεγάλες πόλεις (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων κ.α.)

Ωστόσο, δε φαίνεται να διαφοροποιούνται ιδιαίτερα οι βάσεις στις υψηλόβαθμες Νομικές, σχολές και αυτές της Φιλολογίας και της Ψυχολογίας του 1ου επιστημονικού πεδίου, ενώ δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις, να σημειωθεί και μικρή άνοδος των βάσεων

madata.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook