Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε απόψε μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων και κανόνια νερού για να διαλύσει διαδήλωση πολλών χιλιάδων ανθρώπων στο κέντρο της Άγκυρας, κατά τη δέκατη ημέρα του κινήματος αμφισβήτησης της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκατοντάδες αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων έκαναν άφθονη χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία Κιζιλάι, θέατρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο ανθρώπων.

Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη στην Τουρκία σε «αυτοσυγκράτηση»

Την ίδια ώρα η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, κάλεσε την Κυριακή να δοθεί μια «γρήγορη λύση» στην Τουρκία και ζήτησε από τους αντιπάλους αλλά και από τους υποστηρικτές του πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση», και ενώ η ένταση παραμένει σε υψηλό βαθμό στη χώρα.

«Οι συνεχιζόμενες εντάσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς και τη σημασία της εξεύρεσης μιας γρήγορης λύσης με βάση το διάλογο, τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση»,ανέφερε σε δήλωσή της η κυρία Άστον.

Στη Τουρκία πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβητείται από την ευρεία κινητοποίηση, η οποία διαρκεί πλέον εννέα ημέρες, κάλεσε κατά τη διάρκεια ανοιχτής ομιλίας του, τους οπαδούς του, να δώσουν «ένα μάθημα» στους διαδηλωτές στις επόμενες δημοτικές εκλογές το Μάρτιο του 2014 προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η υπομονή του έχει «όρια».

Ενώ οι διαδηλωτές κατέλαβαν και πάλι κατέλαβαν τους δρόμους στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη ο επικεφαλής της κυβέρνησης συνέχισε την επιθετική ρητορική του εναντίον των «εξτρεμιστών» και κατήγγειλε μια συνωμοσία, «που διοργανώθηκε εντός αλλά και εκτός» της χώρας.

Ιταλίδα ΥΠΕΞ: «Ο Ερντογάν να κάνει δεκτή την έκκληση των φίλων χωρών για μετριοπάθεια»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να κάνει δεκτή την έκκληση των φίλων χωρών υπέρ μιας μετριοπαθούς στάσης, δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός εξωτερικών Έμμα Μπονίνο, μιλώντας σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai Tre, με αναφορά στις νέες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

«Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να στοχεύσει σε μια ώριμη δημοκρατία ή να επιμείνει σε έναν τρόπο διακυβέρνησης ο οποίος, τα τελευταία χρόνια, έγινε πολύ αυταρχικός», πρόσθεσε η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «είναι φίλη της Τουρκίας».

Σύμφωνα με την Έμμα Μπονίνο, τέλος, «οι τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν, εκφράζουν αδυναμία».

Κάτι που- κατά την Ιταλίδα υπουργό - επιβεβαιώνεται και από το ότι «ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε αναφορά και σε διεθνείς συνωμοσίες».


protothema.gr