Θέμα επιστροφής μέχρι το τέλος του 2013 των 80 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για το Κτηματολόγιο θέτει ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, η Κομισιόν ζητάει πίσω τα χρήματα που έδωσε λόγω των καθυστερήσεων και της κακοδιαχείρισης του έργου. \”Πράγμα που σημαίνει ότι για άλλη μια φορά, όπως είχε συμβεί την περίοδο 2000-2001 που τότε ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ ζήτησε πίσω τα χρήματα της ΕΕ, η Ελλάδα απειλείται με διασυρμό για πολιτική, διοικητική και διαχειριστική ανικανότητα στο Κτηματολόγιο\”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η τοποθέτηση του Χαν δείχνει πως υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, καθώς η ΕΕ όχι μόνο δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση περαιτέρω χρηματοδότησης του Κτηματολογίου από ευρωπαϊκούς πόρους είτε δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά παραπέμπει σε \”έγκαιρη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, υπό τον όρο ότι οι ελληνικές αρχές θα δημιουργήσουν τις σχετικές νομικές προϋποθέσεις\”.

Αυτό σημαίνει πως είναι εξαιρετικά επισφαλής η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, ενώ για το απαιτούμενο κόστος, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ θα επιβαρυνθούν πληρώνοντας υψηλά τέλη οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Έτσι, ένα μεγάλο έργο, δύο δεκαετίες μετά την έναρξή του βρίσκεται στον αέρα, ενώ έχει δαπανηθεί 1 δισ. ευρώ για να υλοποιηθεί μόλις το 17% του έργου.

Εάν το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, ια εφαρμοστεί δημοσιονομική διόρθωση για το συγχρηματοδοτούμενο μέρος του έργου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook