Νέα ρεπερτόρια και χορογραφίες του ωδικού πτηνού Menura novaehollandiae (lyrebird), που ζει στην Αυστραλία, ανακάλυψαν επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κανμπέρα.

Πολλά πτηνά χρησιμοποιούν το τραγούδι και τον χορό για να προσελκύσουν συντρόφους, ωστόσο το πτηνό Menura novaehollandiae ξεχωρίζει καθώς κάνει τέσσερις διαφορετικές χορογραφίες, και ήχους, ενώ χορεύει στον δικό του ρυθμό.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες βιντεοσκόπησαν 12 ενήλικα αρσενικά πτηνά, τα οποία όπως διαπίστωσαν τραγουδούν τραγούδια και κάνουν συγχρονισμένες κινήσεις αναζητώντας σύντροφο.

Το πουλί στο video, αρχικά χορεύει ήρεμα και στη συνέχεια εκστασιάζεται χοροπηδώντας και κουνώντας τα φτερά του, ενώ ανάλογοι είναι και οι ήχου που κάνει, οι οποίοι θυμίζουν βιντεοπαιχνίδι.

«Η έρευνά μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι ένα ζώο συντονίζει με ευελιξία το τραγούδι με χορευτικές κινήσεις», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Anastasia Dalziell.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πώς τα πουλιά μαθαίνουν να χορεύουν, ωστόσο επειδή τα άτομα του συγκεκριμένου είδους συγκεντρώνονται σε ομάδες, μια βάσιμη υπόθεση είναι ότι οι νεοσσοί διδάσκονται από τους γηραιότερους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

econews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook