Νέα επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα απέστειλε η ΟΕΒΕΝΗ, ζητώντας ρυθμίσεις- ανάσα των "κόκκινων" δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η επιστολή αναφέρει:

"Κύριε Υπουργέ,

Πολύς λόγος γίνεται για τα «κόκκινα» δάνεια και παρά τις διάφορες εξαγγελίες οι ρυθμίσεις που τελικά αποφασίζονται απευθύνονται σε πολύ λίγους και όχι στο, κατά το δυνατόν, σύνολο των δανειοληπτών.

Επειδή τελικά το περιβόητο χρέος φαίνεται ότι ήταν κυρίως τραπεζικό και όχι τόσο εθνικό και επειδή οι τράπεζες εσκεμμένα αποκρύπτουν το γεγονός ότι έχουν ήδη εγγράψει επισφάλειες στην BLACKROCK και έχουν ήδη διαγράψει μέρος αυτών (άγνωστο το συνολικό ύψος του ποσού) για το οποίο θα αποζημιωθούν και βέβαια επειδή τα τεράστια ποσά της ανακεφαλαιοποίησης τους ουδέποτε έφτασαν στην αγορά η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Ηρακλείου ζητά τα παρακάτω:

1. Άμεση επανέναρξη δανειοδότησης των ΜΜΕ και όχι μόνο των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων όπως γίνεται σήμερα

Το θέμα κινδύνου να «κοκκινίσουν» και τα νέα δάνεια αντικρούεται από τις περίπου διαβεβαιώσεις που δίνει το κράτος ότι η ανάπτυξη βρίσκεται προ των πυλών. Ας μην ξεχνούμε ότι, πράγματι, η ΜΜΕ είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

2. Άμεση μείωση των επιτοκίων δανεισμού ακριβώς επειδή οι τράπεζες δανείζονται από την Ε.Κ.Τ. με 0,75% αλλά δανείζουν με 9% κατά μέσο όρο.

3. Άμεση παύση επιβολής προσαυξήσεων (πανωτόκια) σε όλα τα δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται («κόκκινα») αφού βέβαια αποδειχθεί η αδυναμία εξυπηρέτησης τους και βεβαίως άμεση και γενναία αύξηση του χρόνου αποπληρωμής (αναδιάρθρωση).

4. Αναφορικά με τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, άμεσος διαχωρισμός των δανείων σε βιώσιμα και μη λαμβάνοντας υπόψη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

5. Άμεση παύση επανεκτίμησης των υποθηκευμένων ακινήτων ή αν αυτή γίνεται να υπάρχει άμεση και ακριβώς αντίστοιχη απομείωση και του δανείου κατά τη σύναψη του οποίου τα ακίνητα είχαν συγκεκριμένη αξία και το ποσό του δανείου συγκεκριμένο ύψος.

Να ισχύουν τα τότε δεδομένα και για τις δυο πλευρές διαφορετικά να υπάρξει ταυτόχρονη και ίση απομείωση.

6. Άμεση έξοδος από το σύστημα «Τειρεσίας» όλων όσων εισήχθησαν σε αυτό από 1-1-2010 έως και σήμερα και βέβαια αύξηση του ποσού οφειλής προκειμένου για την εισαγωγή στο σύστημα."