Η ετήσια συγκέντρωση της Λέσχης Μπίντελμπεργκ, του κλειστού γκρουπ των ισχυρών, όπως αρέσκονται πολλοί να την αποκαλούν, μονοπωλεί ξανά το ενδιαφέρον στα διεθνή ΜΜΕ, με τους Financial Times να κάνουν μια ανασκόπηση στην ιστορία, τους μύθους και τη «σκιώδη» αίγλη της οργάνωσης.

Σε άρθρο της η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στη φετινή συγκέντρωση, τις επώνυμες παρουσίες, τις θεωρίες συνωμοσίας, διαπιστώνοντας παράλληλα πως η Λέσχη των ισχυρών έχει χάσει την παλιά της λάψμη.

Η φετινή συνάντηση έχει ονόματα όπως ο Τζορτζ Οζμπορν και η πριγκίπισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, με έντονο αμερικανικό στοιχείο με τη συμμετοχή των Χένρι Κίσινγκερ, Τιμ Γκάιτνερ και άλλων, αλλά και στροφή προς την τεχνολογία με τον Τζεφ Μπέζος της Amazon και τον Ερικ Σμιτ της Google.

To κείμενο, πάντως, καταγράφει το γεγονός ότι παρά τα λαμπρά ονόματα, η Λέσχη Μπίντελμπεργκ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας έχει γίνει λιγότερο μυστικοπαθής, χάνοντας ένα κομμάτι από το σκοτάδι που την περιέλουζε.

Ο συγγραφέας τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεδομένου ότι ποτέ δεν ήμουν κατάλληλος για «μυστικός άρχοντας του κόσμου» δεν μπορώ να εκφράσω τη συγκίνηση που μπορεί να ένιωσαν όλοι οι υποψήφιοι που συμμετείχαν για πρώτη φορά στη μυστική Λέσχη. Υποπτεύομαι ότι είναι σαν να σε καλούν στην παρέα των cool τύπων στο σχολείο. Η μυστικοπάθεια, η αποκλειστικότητα και η παράνοια για τη Λέσχη σίγουρα θα πρέπει να ενισχύει σε μεγάλο βαθμό το δέλεαρ για τους προσκεκλημένους».

Από την άλλη πλευρά, οι διαδικασίες γίνονται ακόμη σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, αλλά, η απουσία των Κινέζων (η ανερχόμενη οικονομία), οι τριγμοί στην ευρωζώνη και η αμφισβήτηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ δείχνουν ότι η οργάνωση δεν δείχνει πλέον να ελέγχει κάθε επίπεδο εξουσίας.

«Παρ\’ όλα αυτά, το περιβάλλον τουλάχιστον είναι ευχάριστο. Εάν δεν ήταν κλειστό για λόγους ασφαλείας, θα έπρεπε να μοιράζονται το σπα με συζύγους διάσημων ποδοσφαιριστών και ποπ σταρ. Αν είναι να προβληματιστούμε για την πτώση της δυτικής επιρροής, ας το κάνουμε τουλάχιστον σε ένα ωραίο ξενοδοχείο» καταλήγει το κείμενο.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook