Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη διάρκεια της οποίας άνοιξαν όλα τα θέματα.

Η κυβέρνηση πρότεινε στην τρόικα την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% για διάστημα έξι μηνών, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, η κυβέρνηση έθεσε στη διάθεση των εκπροσώπων των δανειστών και πρόσθετα στοιχεία που αποδεικνύουν την εισπρακτική αναποτελεσματικότητα του μέτρου του ΦΠΑ στο 23%.

Στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα και οι εκκρεμότητες, όπως τα δημοσιονομικά μεγέθη, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι προαπαιτούμενες δράσεις.

Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου τόνισε ότι δεν έχει κλείσει κανένα από τα θέματα, όμως η πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις.

Εξετάστηκε επίσης το ζήτημα του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, όπως και η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία γινόταν λόγος για λάθος εκτιμήσεις στο μέγεθος της λιτότητας στην Ελλάδα.

Νέα συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά προσδοκά ότι ο νέος έλεγχος της τρόικας θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου, την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup, στην οποία θα συζητηθούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις για τον μηχανισμό εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Τότε, πιθανόν να «ανοίξει ο δρόμος» για την ανακεφαλαιοποίηση και των ελληνικών τραπεζών αναδρομικά μέσω ESM και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ.

Επίσης, προσδοκά να έχει δοθεί νωρίτερα και η έγκριση από το Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει καμία εκκρεμότητα στα τρία προαπαιτούμενα (νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μηχανισμός αντιμετώπισης της διαφθοράς και δράσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας).

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook