Oι μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια μεταφορές αφρικανικής σκόνης των τελευταίων δεκαετιών «έπνιξαν» φέτος την Ελλάδα, εκτινάσσοντας στα ύψη τα τοξικά μικροσωματίδια.

Σύμφωνα με την Κομισιόν και όπως δημοσιεύει η real.gr, μόνιμα στη λίστα των δέκα πιο επιβαρυμένων ευρωπαϊκών πόλεων φιλοξενούνταν μεταξύ αλλών και το Ηρακλειο,  συνοδεύοντας ακόμα τις εξής πέντε πόλεις της Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ηράκλειο, Ιωάννινα και Πάτρα.

Η αφρικανική σκόνη, τα συστήματα ψύξης και θέρμανσης, τα τζάκια και οι ξυλόσομπες αποτελούν τις βασικές εποχιακές αιτίες για τις υπερβάσεις στις ποσότητες των αιωρούμενων σωματιδίων, που εντείνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους λόγω του κυκλοφοριακού και -κυρίως- της χρήσης νοθευμένων καυσίμων.

Τα αιωρούμενα σωματίδια, ένα «κοκτέιλ» άνω των 60 τοξικών ρύπων που προσκολλώνται πάνω στη σκόνη και καταλήγουν στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα, κοστίζουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Ε.Ε. και την Greenpeace, πάνω από 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία. Κυρίως, όμως, ευθύνονται για τον θάνατο 1.300 Ελλήνων κάθε χρόνο και για μακροχρόνιες επιπτώσεις υγείας σε άλλους 7.000 πολίτες. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία της Κομισιόν, αυτά τα σωματίδια σκοτώνουν ετησίως πάνω από 300.000 Ευρωπαίους!

«Αν δεν είχαμε νοθευμένα καύσιμα, θα είχαμε λιγότερα προβλήματα», τονίζει ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός στη real.gr και επισημαίνει πως υπάρχουν «νέα είδη μικροσωματιδίων, με διάμετρο 1 και 2,5 χιλιοστών, τα οποία είναι ακόμα πιο επικίνδυνα, καθώς δεν μπορεί να τα αποβάλει το ρινικό σύστημα του ανθρώπου».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook