ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Flashnews.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr ο Πλατανιάς εξετάζει σοβαρά για τη θέση του τερματοφύλακα την περίπτωση του Ματίας Ντεγκρά, η οποία σαφώς και κρύβει αρκετές δυσκολίες.
Η πρώτη δυσκολία έχει να κάνει με το συμβόλαιο του Αργεντινού γκολκίπερ και η δεύτερη με το γεγονός ότι στο \”παιχνίδι\” της διεκδίκησης του φαίνεται με βάση τα δημοσιεύματα να βρίσκεται ο Αστέρας Τρίπολης, που τον είχε στις τάξεις του από το 2009 έως το 2011. Με τις εμφανίσεις του τότε είχε βρεθεί στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων όπως ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ.
Εδώ και δυο ημέρες ο Ντεγκρά είναι ελεύθερος από την Α.Ε. Λεμεσού, αφού η κυπριακή ομάδα, που πήρε το 2011-12 το πρωτάθλημα με τον Αργεντινό να είναι εκ των κορυφαίων, δεν μπορούσε να \”σηκώσει\” άλλο το συμβόλαιο του. Με βάση τα δημοσιεύματα από Κύπρο ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΛ Ανδρέας Σοφοκλέους τόνισε ότι έγιναν προσπάθειες για να βρεθεί \”χρυσή τομή\” με τον Ντεγκρά αλλά δεν γινόταν η ομάδα να καλύψει τις οικονομικές του ανάγκες και να δίνει συμβόλαια που κυμαίνονται στις 200.000 ευρώ. Ποσό που σίγουρα δεν σκοπεύει να δαπανήσει ούτε ο Πλατανιάς όσο ικανός κι αν έχει δείξει ότι είναι ο 30χρονος γκολκίπερ, που ήδη φαίνεται να μπήκε στο στόχαστρο του Αστέρα Τρίπολης, μετά το ξαφνικό \”διαζύγιο\” με τον Φούλοπ. 

\”Πολύ μεγάλα τα ποσά που ήθελε ο Ντεγκρά\”

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σοφοκλέους σε εκπομπή φίλων της ΑΕΛ: \”Αν έχει κάποιος τις 200.000 του Ντεγκρά ας έρθει να μου τις δώσει. Εγώ βρέθηκα δυο φορές με τον Ντεγκρά και δεν τα βρήκαμε. Η ΑΕΛ δεν θα θυσιαστεί για κανένα Ντεγκρά.
 
Στην ΑΕΛ όσο θα βρίσκομαι εγώ… η ΑΕΛ θα είναι πάνω από όλα. Δεν θέλω η ΑΕΛ να έρθει στην οικονομική θέση που ήταν όταν την ανέλαβα που είχε εκατομμύρια χρέη και ήταν ο φτωχός συγγενής τους Κυπριακού ποδοσφαίρου.
 
Η προσφορά του είναι δεδομένη, τον ευχαριστούμε. Ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κάλεσα στο γραφείο για να ανανέωση. Τα ποσά που ήθελε ήταν πολύ μεγάλα. Τι θα έλεγα στους άλλους ποδοσφαιριστές που έκαναν μείωση στα συμβόλαια τους. Είναι έγκλημα να θεοποιούμε στις ομάδες. Αν δεν πληρώσεις τον θεό δεν έρχεται.
 
Του προτείναμε αυτά που ήθελε την προηγούμενη σεζόν ενώ σε κάποιους άλλους δεν αυξήσαμε. Ο Ντεγκρά ζήτησε 30% αύξηση. Δικαίωμα τους να ζητάνε τόσα λεφτά αλλά δεν μπορούμε να τον πληρώσουμε με τέτοια ποσά.\”

Η ιστορία του \”Άγιου Ντεγκρά\”

Γεννήθηκε στην Κόρντομπα της Αργεντινής στις 18 Ιουνίου του 1983 και ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Ταγέρες, της ομάδας δηλαδή της περιοχής του. Μέχρι τα 21 ήταν εκεί και με μόλις ένα χρόνο παρουσίας στην πρώτη ομάδα αποφασίστηκε να αγωνιστεί ως δανεικός στη Χούλιο ντε Μορτέρος. 
Πραγματοποιώντας δύο πολύ καλές σεζόν αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη. Το 2008 λοιπόν παρουσιάστηκε στο δρόμο του ο Απόλλων Καλαμαριάς που είχε προπονητή το Μάκη Κατσαβάκη, βοηθό του τον Τάκη Τσακαλίδη  – γνωστό από το πέρασμά του από τον Πλατανιά και νυν βοηθό προπονητή και γυμναστή του Κισσαμικού –  και προπονητή τερματοφυλάκων τον Γιώργο Παντζιαρά. Το \”κονέ\” για να γίνει \”Πόντιος\” το είχε κάνει ο Εμάνουελ Περόνε όπως μάλιστα είχε αποκαλύψει σε σχετικό αφιέρωμα της \”Καθημερινής\” ο κ. Παντζιαράς: «Έρχεται μια μέρα στην προπόνηση ο Περόνε και μου λέει “κόουτς έχω ένα φίλο που θέλω να τον δεις και αν σου αρέσει να τον κρατήσουμε. Τα σωματικά του προσόντα ήταν άψογα. Μετά από δύο μέρες είχα πει στον προπονητή της ομάδας, Μάκη Κατσαβάκη, ότι μου αρέσει και αυτός μου έδωσε το ελεύθερο να κάνω ό,τι θέλω. Διαπιστώνοντας τις δυνατότητές του, εισηγήθηκα στη διοίκηση να του κάνει συμβόλαιο. Έχω την εντύπωση ότι το πρώτο συμβόλαιο του Ματίας δεν προνοούσε οικονομικές απολαβές, παρά μόνο του παραχώρησαν δωρεάν στέγη».

Λόγω οικονομικών δυσκολιών οι \”Πόντιοι\” άφησαν ελεύθερο τον Ιανουάριο του 2009 τον τερματοφύλακα που διέθετε ιταλικό διαβατήριο. Τότε τον απέκτησε η Βέροια με την οποία σε έξι μήνες είχε 11 συμμετοχές και καλές παρουσίες. 
Οι εμφανίσεις του με τη \”βασίλισσα του Βορρά\” του άνοιξαν το… δρόμο για τη Super League και την Τρίπολη. Ο Αστέρας που ήταν σε αναζήτηση τερματοφύλακα τον απέκτησε (στο ίδιο αφιέρωμα της \”Καθημερινής\” ο προπονητής τερματοφυλάκων του Αστέρα Τζέρι Ούγκεν είχε αποκαλύψει ότι ο πρόεδρος της ομάδας Δημήτρης Μπάκος σε σχετική εισήγηση του Νιγηριανού τον θεωρούσε χοντρό και δεν ήταν \”ζεστός\” με τη μεταγραφή αυτή) και την πρώτη του χρονιά \”μέτρησε\” 14 συμμετοχές, αφού \”μοιράστηκε\” το χρόνο με τον Νίκο Αναστασόπουλο (έχει προταθεί και αυτός στον Πλατανιά).

Η δεύτερη σεζόν του στους Αρκάδες ήταν εντυπωσιακή (25 συμμετοχές) και με τις εμφανίσεις του προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων όπως ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ. Καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωσή του έπαιξε η άρνηση του Αμπάρη στην πρόταση της Ομόνοιας, που έφερε και τον παραγκωνισμό του Έλληνα γκολκίπερ.

Τελικά ο ύψους 1,91 εκ. γκολκίπερ βρέθηκε στην Κύπρο και στην Α.Ε. Λεμεσού, την οποία βοήθησε το 2011-12 να κάνει την έκπληξη και να κατακτήσει την κυπριακή Λίγκα. Συνολικά είχε 78 συμμετοχές καταρρίπτοντας και κάποια ρεκόρ στην Κύπρο. Ο \”Άγιος Ντεγκρά\” όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι της ΑΕΛ είχε από τις 15 Οκτωβρίου 2011 έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2012 οκτώ συνεχόμενες αποκρούσεις πέναλτι. Παράλληλα είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία του 872 λεπτά και συνολικά δεν είχε δεχθεί γκολ το 2011-12 σε 23 ματς ολόκληρης της σεζόν.

Οι άλλες περιπτώσεις

Πάντως η χανιώτικη ομάδα φαίνεται να είχε δείξει ενδιαφέρον και για την περίπτωση του Μαροκινού γκολκίπερ του ΠΑΣ Γιάννινα Καρίμ Φεγκρούς, ο οποίος πήγε στην Κύπρο για να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Ντεγκρά στην ΑΕΛ αλλά δεν τα βρήκε με τη διοίκηση όπως φάνηκε και επέστρεψε άπραγος στα Γιάννινα. 
Για τον \”άσο\” υπαρκτό είναι το ενδιαφέρον των \”ερυθρολεύκων\” για τον Χανιώτη Κώστα Περιστερίδη, που όμως για να \”προχωρήσει\” το θέμα θα πρέπει να μείνει ελεύθερος από τον Πανιώνιο. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν δημοσιεύματα από την Κύπρο για τον διεθνή κίπερ Αντώνη Γιωργαλλίδη, που έκανε εξαιρετική εμφάνιση απέναντι στην Ελβετία.

Λευτέρης Αντωνακάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook