Καίριας σημασίας εργαλείο για τον εμπλουτισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της χώρας, αποτελεί το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», μιας πρωτοβουλίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ).

Σε πανηγυρική εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε παρουσία της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανασίου Τσαυτάρη, βραβεύθηκαν οι Ενώσεις Ξενοδόχων που συνέβαλαν στην υπογραφή των 15 πρώτων τοπικών συμφώνων «Ελληνικού Πρωινού», καθώς και τα 100 πρώτα ξενοδοχεία που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι ήδη 117 ξενοδοχεία συμμετέχουν στο «Ελληνικό Πρωινό», ενώ εκκρεμεί ο έλεγχος δεκάδων ξενοδοχειακών μονάδων, ο φάκελος των οποίων τελεί υπό εξέταση.

Στην Κρήτη - έως σήμερα - έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και προσφέρουν Ελληνικό πρωινό, 26 ξενοδοχειακές μονάδες (οι περισσότερες απο τις άλλες περιοχές) οι οποίες κατανέμονται ως εξής :

Ηράκλειο 12
Χανιά 7
Ρέθυμνο 4
Λασίθι 3

Δείτε εδώ τα ξενοδοχεία της Κρήτης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Όπως ανακοινώθηκε χθες, σύμφωνα με ειδική έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών, τα συνολικά έσοδα της αγοράς του πρωινού για τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2012, ανήλθαν στο ποσό των 368 εκατ. ευρώ.

Στη σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου καταγράφεται μεταξύ άλλων ότι το 2012 καταναλώθηκαν στο πλαίσιο του πρωινού των ελληνικών ξενοδοχείων 191 εκατ. αυγά, 580 χιλ. κιλά γλυκού κουταλιού, 2,8 χιλ. τόνοι μαρμελάδας, 7.9 εκατ. κιλά αρτοσκευασμάτων, 677 χιλ. κιλά βουτύρου, 5,42 εκατ. κιλά σφολιατοειδών και πιτών, 102,1 χιλ. τόνοι φρούτων, 12,2 χιλ. κιλά τυριών και 9,7 χιλ. κιλά αλλαντικών.Στην παρέμβασή της η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε ότι το υπουργείο στηρίζει την πρωτοβουλία του ΞΕΕ για το «Ελληνικό Πρωινό» επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει το εφόδιο για την ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Αφού εξήρε τη συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού η κ.Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι με το «Ελληνικό Πρωινό» επιτυγχάνεται η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας με τον τουριστικό κλάδο, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Παράλληλα κάλεσε τους επαγγελματίες του κλάδου να αντιληφθούν τη σημασία του «Ελληνικού Πρωινού» και να συμμετάσχουν σε αυτό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Τσαυτάρης, επισήμανε ότι το «Ελληνικό Πρωινό» αποτελεί μεταξύ άλλων και δείγμα της συνεργασίας ανάμεσα στα δύυο υπουργεία, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα πρώτο δείγμα και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Χθες μάλιστα, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, υπογράφηκε απόφαση για τον εμπλουτισμό της δραστηριότητας του αλιευτικού τουρισμού προκειμένου, όπως είπε, οι ψαράδες να αυξήσουν το εισόδημά τους.Στην ομιλία του στην εκδήλωση του «Ελληνικού Πρωινού», ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Γιώργος Τσακίρης υπογραμμίζει ότι το «Ελληνικό Πρωινό» είναι η γέφυρα ανάμεσα στον ελληνικό τουρισμό και τα αγνά και μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης.

«Πέτυχε, να διασυνδέσει οργανικά, δυο τομείς της εθνικής οικονομίας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης» Ο κ. Τσακίρης τονίζει ότι : «σε μια εποχή που ο παγκόσμιος τουρισμός κινείται πάνω στις ράγες της μοναδικότητας της τουριστικής εμπειρίας και η τουριστική ανταγωνιστικότητα είναι συνυφασμένη με τον υψηλό βαθμό διαφοροποίησης, το «Ελληνικό Πρωινό», ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της ελληνικής γαστρονομίας, εμπλουτίζει σημαντικά τις διαστάσεις του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και απαντάει με όρους ποιότητας στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η παροχή στον επισκέπτη εμπειριών με χαρακτήρα μοναδικότητας».

Στις δράσεις εξωστρέφειας που δρομολογεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας για την προώθηση του νέου θεσμού εντάσσεται η συμμετοχή του σε διεθνείς εκθέσεις, στις περισσότερες των οποίων συμμετέχει και ο ΕΟΤ. Τον προσεχή Ιούλιο ολοκληρώνεται η νέα δίγλωσση διαδικτυακή πύλη του «Ελληνικού Πρωινού» στην οποία θα καταγράφονται τα προϊόντα, οι παραγωγοί, οι σχετικές συνταγές κάθε περιοχής και τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Πρόκειται για την ίδρυση μιας δυναμικής διαδικτυακής πύλης γαστρονομίας και προβολής των ελληνικών ξενοδοχείων στον ξένο τουρίστα που θα αποτελέσει γέφυρα του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στο προφίλ του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]