Μέτωπο σκληρών διαπραγματεύσεων των τραπεζών με την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και με την ΟΤΟΕ ανοίγει από την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της υποβολής των σχεδίων που θα καταθέσουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαίου.

Τα συγκεκριμένα σχέδια που θα περιγράφουν το πλάνο απεξάρτησης των τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ και βάσει των οποίων θα κριθεί η χορήγηση των πρόσθετων εγγυήσεων, ύψους 30 δισ. ευρώ, προς τις τράπεζες, περιλαμβάνουν και «δεσμεύσεις» των τραπεζών ως προς τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Πρόκειται για «δεσμεύσεις» που θα αλλάξουν δραματικά τις εργασιακές συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο και οι οποίες θα δημιουργήσουν μεγάλες αναταράξεις κατά τις διαπραγματεύσεις τραπεζών και ΟΤΟΕ για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης.

Ενώ οι δύο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, όπως είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τους συνάντηση την 1η Απριλίου, τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ ασκεί πανίσχυρες πιέσεις στις τράπεζες για περικοπές λειτουργικού κόστους κατά 10%.

Πρόκειται για περιστολή εξόδων που αν και δεν αφορά αποκλειστικά το μισθολογικό κόστος, εντούτοις είναι αδύνατον να μην περάσει και σε αυτό με μειώσεις μισθών. Όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, εάν οι περικοπές αυτές στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων δεν συμφωνηθούν από κοινού με την ΟΤΟΕ στο αναμενόμενο ραντεβού, τότε θα επιβληθούν αναγκαστικά αργότερα μέσα στο έτος. «Αν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν τώρα σε αδιέξοδο, οι απαιτήσεις της ΕΚΤ θα υλοποιηθούν με πολύ χειρότερους όρους από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, περιβαλλόμενες νομοθετική ισχύ. Δεν υπάρχει άλλη οδός για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας», επισημαίνει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.

Τη θέση των τραπεζών δεν συμμερίζεται η ΟΤΟΕ, η οποία θεωρεί ότι οι μειώσεις λειτουργικού κόστους κατά 10% μπορούν να επιτευχθούν από περικοπές στα μπόνους και στις αμοιβές των «ρετιρέ» του κλάδου.

Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΟΤΟΕ στο Capital.gr, υπάρχει δυνατότητα μείωσης του λειτουργικού κόστους των τραπεζών ακόμη και κατά 20% με περικοπές από τα «αρρύθμιστα» κόστη, δηλαδή αυτά που οι διοικήσεις των τραπεζών δίνουν ως αμοιβές με δικά τους κριτήρια και τα οποία υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ επί συνολικού μισθολογικού κόστους 2,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Η τοποθέτηση αυτή σε αντιδιαστολή με τη θέση των τραπεζών ότι οι μειώσεις μισθών είναι επιβεβλημένες από την ΕΚΤ και θα υλοποιηθούν αναγκαστικά όταν από τον Ιούνιο οι τράπεζες θα τεθούν υπό τη στενή επιτήρησή της στο πλαίσιο εφαρμογής επιμέρους τραπεζικών μνημονίων, προμηνύει ότι δύσκολα μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία τραπεζοϋπάλληλοι και τραπεζίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στις διαπραγματεύσεις αυτές οι τραπεζίτες θα εισηγηθούν μειώσεις μισθών κατά 5% ή ενδεχομένως και λίγο χαμηλότερες με παράλληλη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Πρόκειται, όπως αναφέρεται στο Capital.gr, για μειώσεις που θα θεωρηθούν ικανοποιητικές από την ΕΚΤ και οι οποίες διασφαλίζουν την απασχόληση στον κλάδο και αφήνουν το περιθώριο στην ΟΤΟΕ να διεκδικήσει επαναφορά των πραγμάτων στην πρότερη κατάσταση μετά το πέρας της κρίσης.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως οι μειώσεις που θα προταθούν αφορούν σε μεγάλο μέρος απολαβές που έχουν «επιδοματικό» χαρακτήρα και δίνονται με θέληση της κάθε τράπεζας πλέον του βασικού μισθού.

Μιλώντας για κέρδη άνω των 60 δισ. ευρώ που οι τράπεζες έχουν επιτύχει την τελευταία δεκαετία, η ΟΤΟΕ από την πλευρά της εμμένει στη θέση της για καμία μείωση μισθών και διατήρηση των θέσεων εργασίας, έχοντας λάβει απόφαση με τους εκπροσώπους όλων των σωματείων στις τράπεζες να μην υπογραφεί καμία επιχειρησιακή σύμβαση «κόντρα» στην κλαδική.

Σε ερώτηση του Capital.gr για το τι θα γίνει εάν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες καταλήξουν σε αδιέξοδο, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΟΤΟΕ αναφέρει ότι και το 1992 δεν είχε υπογραφεί κλαδική σύμβαση και δηλώνει ότι θα ισχύσει η υπάρχουσα κλαδική σύμβαση που δεν προβλέπει αυξήσεις μισθών για το 2010 και 2011. Προαναγγέλλει δε δυναμικές κινητοποιήσεις του κλάδου εφόσον επιχειρηθεί η επιβολή μειώσεων στους μισθούς αργότερα μέσα στο έτος.

Σημειώνεται ότι η ΟΤΟΕ πρόκειται να παρουσιάσει προσεχώς μελέτη της Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων της Ομοσπονδίας σχετικά με το μισθολογικό κόστος, την παραγωγικότητα και τα συγκριτικά στοιχεία ελληνικού και ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook