Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013 και ώρα 20:00 στην Πύλη Βηθλεέμ, θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη εορταστική βραδιά της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, η οποία, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος», για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, συνεχίζει να υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις σε παγκρήτιο και ανά περιφερειακή ενότητα επίπεδο.

Η εκδήλωση θα αρχίσει με τη μουσική παράσταση «Τραγουδώντας για τη λεβεντογέννα Κρήτη»: Οι μαθητές από τα 53ο & 54ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου (Παιδαγωγική Ακαδημία), θα μας ταξιδέψουν με τα τραγούδια τους στο παρελθόν και στην Κρήτη των αγώνων, κάνοντας παράλληλα μια άμεση σύνδεση της ιστορίας με το σύγχρονο γίγνεσθαι.

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί ξανά από τους μαθητές των 4ου & 50ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου το θεατρικό δρώμενο «Αντώνιος Βορεάδης o Κρης» – το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς για πρώτη φορά σε εκπαιδευτικό δρώμενο, συνδυάστηκε με πρωτότυπο τρόπο η βιογραφία προσωπικότητας με τα ιστορικά στοιχεία της εποχής της.

Στην πρώτη, πανηγυρική παρουσίαση των ανωτέρω, που έγινε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου (31/5/13), η ποιήτρια Παυλίνα Παμπούδη, δισεγγονή του Αντωνίου Βορεάδη, βαθύτατα συγκινημένη, απάγγειλε την αυτοσχέδια μαντινάδα :

«Τ’ ακοίμητο το πνεύμα σου αγάλλεται στον Άδη
Σήμερο, απού σε τιμούν, Αντώνη Βορεάδη
Καθώς στα εκατόχρονα από την κοίμηση σου
Τιμούμε και την Ένωση που πόθειενε η ψυχή σου!»

Παρέδωσε επίσης το έργο «Κρήτη Παλαίουσα» του προπάππου της (το οποίο διδασκόταν ως αναγνωστικό στα Δημοτικά Σχολεία της Κρήτης κατά το σχολικό έτος 1910-1911), διασκευασμένο από την ίδια σε σύγχρονη κατανοητή γλώσσα και σε δεκαπεντασύλλαβο.

Το έργο ήδη αξιοποιείται παιδαγωγικά, και θα παρουσιαστεί την επόμενη σχολική χρονιά από σχολικές μονάδες.

Σ’ αυτή, την πρώτη βραδιά, ιδιαίτερο τόνο έδωσε ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ως Προεδρεύων της εκδήλωσης.

Χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. Νικόλαος Παπαδάκης, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ηρακλείου ο Αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Βασιλάκης και ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Απόστολος Κλινάκης.

Επίσης, με τις εξαιρετικές ομιλίες τους ανέδειξαν την προσωπικότητα του Αντωνίου Βορεάδη ο κ. Βασίλειος Λαμπρινός, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο κ. Κωνσταντίνος Γραμματικάκης, Δημοσιογράφος – Εκδότης της εφημερίδας «Μεσόγειος» και η κ. Λιάνα Σταρίδα, Ιστορικός – Αρχαιολόγος.

Ακόμα, συμμετείχαν και παρουσίασαν με επιτυχία την εκπαιδευτική τους δράση με θέμα: « Ο Αντώνιος Βορεάδης και το Διδασκαλείο του Μεγάλου Κάστρου» το 8ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου.

Ακούστηκαν στη συνέχεια στίχοι του ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη για τον Αντώνιο Βορεάδη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο με κρητική μουσική.

Τέλος, λειτούργησε έκθεση φωτογραφικού και οπτικού υλικού από παγκρήτιες και τοπικές εκπαιδευτικές δράσεις για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Το συντονισμό στην παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των σχολείων έκανε η Σχολική Σύμβουλος της 1ης Περιφέρειας Ηρακλείου κ.Μαρία Τζενάκη.

Συνδιοργανωτές ήταν: η Περιφέρεια Κρήτης, το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο Δήμος Ηρακλείου & ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, τα Τμήματα Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, οι Περιφέρειες Σχολικών Σύμβουλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και Λασιθίου, η 2η Περιφέρεια Σχολικού Σύμβουλου Ρεθύμνου, η Περιφέρεια Σχολικού Σύμβουλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλολόγων Λασιθίου, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου & Λασιθίου, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», «Νίκος Καζαντζάκης» και «Φαιστός», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λασιθιωτών Αττικής «Ο Δικταίος», & Ηρακλείου «Το Οροπέδιο», και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Οροπεδίου Λασιθίου.

Σχετικές εκδηλώσεις με το ίδιο θέμα: «Αντώνιος Βορεάδης ο Κρης: από τους πρωταγωνιστές στους αγώνες για την Ένωση της Κρήτης. 100 χρόνια από το θάνατό του», πρόκειται να ακολουθήσουν και στις άλλες περιφερειακές ενότητες Κρήτης, καθώς και στην Αθήνα και στον Πειραιά. Την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση έχουν Σχολικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook