Τριήμερη απεργία άρχισαν σήμερα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας κατά των σχεδίων της Ε.Ε. για την απελευθέρωση των αερομεταφορών, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν εκατοντάδες πτήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Μία στις δύο πτήσεις στα αεροδρόμια που εξυπηρετούν το Παρίσι, τη Λιόν, την Νίκαια, την Τουλούζη και το Μπορντό ματαιώθηκαν, ανακοίνωσε η γαλλική Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC). Στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας ματαιώθηκε το ένα τρίτο των πτήσεων, δηλαδή περίπου 100 πτήσεις.

Οι εργαζόμενοι στις γαλλικές αερομεταφορές αντιδρούν στα σχέδια της ΕΕ για έναν "Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό" καθώς θεωρούν ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα επηρεάσει αρνητικά τις εργασιακές τους συνθήκες.

Η απεργία εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης πανευρωπαϊκής δράσης, η οποία σε άλλες χώρες περιλαμβάνει την εργασία με μειωμένους ρυθμούς ("go-slow").

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία easyJet ανακοίνωσε ότι σήμερα και αύριο θα ακυρώσει 10 στις 11 πτήσεις της που πραγματοποιούνται καθημερινά για την Τουλούζη. Η Air France ανακοίνωσε ότι ματαιώνει άγνωστο αριθμό πτήσεων μικρών και μεσαίων αποστάσεων.

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές του τομέα των αερομεταφορών, από την απεργία επηρεάστηκαν και οι προετοιμασίες για την παρθενική πτήση του νέου ευρωπαϊκού επιβατικού αεροσκάφους, του Airbus A350.

newpost.gr