Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ταξίμ μετά την πρωινή επέμβαση της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές στο πάρκο της πλατείας παραμένουν στις θέσεις τους, αλλά σημειώνονται συγκρούσεις στους γύρω δρόμους.

Η επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε στις 7.30 το πρωί και συνεχίστηκε για περίπου τρεις ώρες. Οι αστυνομικοί κατέβασαν τα πανό που ήταν εδώ και μέρες αναρτημένα στο μνημείο που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας, αλλά και στο κτίριο του Καλλιτεχνικού Κέντρου Ατατούρκ.

Παράλληλα άρχισαν στην κάτω (δυτική) πλευρά της πλατείας συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ. Επέμβαση στο πάρκο όπου είναι συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι διαδηλωτές, δεν είχε υπάρξει ως πριν από λίγο.

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται κοκτέιλ μολότοφ στις διαδηλώσεις και αυτό, μαζί με κάποιες εικόνες που έδειχναν έναν από αυτούς που πετούσαν βόμβες μολότοφ να κρατά ασύρματο και να έχει στη μέση του κάτι που έμοιαζε με όπλο, προκάλεσε καταγγελίες περί προβοκάτσιας. Στην πλευρά των διαδηλωτών που πετούσαν μολότοφ, επικρατούσαν σημαίες και πανό του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (SDP). Η αστυνομία στη συνέχεια εισέβαλε στα γραφεία του κόμματος στην πλατεία και σύμφωνα με το νομάρχη Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, έγιναν 70 προσαγωγές.

Από τις 10:00 μέχρι τις 12:00 επικρατούσε σχετική ηρεμία στην πλατεία, στη συνέχεια όμως άρχισαν και πάλι συγκρούσεις στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας.

Στις 16:00 ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αύριο αναμένεται να γίνει στην τουρκική πρωτεύουσα η συνάντηση του Ερντογάν με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών στο πάρκο της πλατείας Ταξίμ.

newsbeast.gr