Εξαιρετικά επιτυχημένες ήταν κατά κοινή ομολογία οι εκδηλώσεις για την ανάδειξη και προώθηση της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής που οργανωθήκαν την Παρασκευή 7 Ιουνίου στο Μόχλο Σητείας από τον ΣΕΔΗΚ, τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Λάστρου – Καββουσίου και Μυρσίνης.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν 100 περίπου άτομα μεταξύ των οποίων οι Δήμαρχοι Σητείας και Ιεράπετρας, εκπρόσωποι του ΣΕΔΗΚ και της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Γεωργίας και του Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών (ΣΕΚΕΠ) της Κύπρου, καθώς και οι διαγωνισθέντες και εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλογών των περιοχών από τις οποίες προέρχονταν.

Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούσαν συνέχεια των δράσεων που οργανώνονται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με Δήμους Μέλη του από το 2006 σε διάφορες περιοχές της Κρήτης για την ανάδειξη και προώθηση της Παραδοσιακής Κρητικής διατροφής και περιλαμβάνουν ημερίδες, διαγωνισμούς, εκδόσεις βιβλίων, φυλλαδίων, προσπάθειες για φάκελο αναγνώρισης της Κρητικής διατροφής ως άϋλης πνευματικής κληρονομιάς από την UNESCO κ.α.

Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις στο Μόχλο όπως και αυτές που έγιναν στην Κάντανο στις 25/5 και εκείνες που προκειται να γίνουν στην Γέργερη στις 15/6 και στο «Πάνακρον» στον Δήμο Αμαριου αποτελούν μέρος του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και Προώθηση Εμπορίας Ελαιόλαδου» το οποίο υλοποιεί Ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου και πραγματοποιούνται στις ίδιες περιοχές όπου πριν δυο χρόνια είχαν οργανωθεί «Διαγωνισμοί Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής» στους οποίους οικοκυρές από όλη την Κρητη παρουσίασαν 300 και πλέον φαγητά παραδοσιακής Κρητικής διατροφής

Βασικός στόχος η επιστροφή του ελαιολάδου στην εστίαση!

Όπως υπογραμμίστηκε από τους οργανωτές βασικοί στόχοι των εκδηλώσεων ήταν :

-Η ισχυροποίηση των παραδοσιακών δεσμών των κατοίκων της Κρήτης με την Ιστορία τον Πολιτισμό και τις παραδόσεις της Ελιάς και του Ελαιολάδου

-Η ανάδειξη και προώθηση της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής ως αυθεντικού διατροφικού προτύπου που υπήρχε στο νησί από την Μινωική περίοδο, μελετήθηκε και αποδέχτηκε ως ευεργετικό στην υγεία και μακροζωία των Κρητικών.

- Η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού για την σκοπιμότητα και αναγκαιότητα της αποκλειστικής χρήσης του ελαιολάδου σε όλα τα φαγητά, τηγανητά και εδέσματα που προσφέρουν

Ο τελευταίος στόχος τέθηκε γιατί είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης στο νησί, χρησιμοποιεί ιδίως στα τηγανητά σπορέλαια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις όπως :

- Επιβάρυνση της υγείας των καταναλωτών (ντόπιων και ξένων) αφού τα σπορέλαια δεν έχουν τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά του ελαιολάδου και επί πλέον λόγω της παραλαβής τους με χημικές επεξεργασίες και όχι μηχανικές όπως το ελαιόλαδο δεν είναι άμοιρα επιβλαβών υπολειμμάτων.

- Μεταφορά στις περιοχές παραγωγής των σπορέλαιων πολύτιμου συναλλάγματος ύψους περίπου 3 δις ευρώ που εισπράττεται στο

- Γευστική και υγιάνει υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού

- Απώλεια της ευκαιρίας να αναδειχθεί η Κρήτη σαν τόπος γαστρονομικού τουρισμού όποτε και οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν άμεσα

Οι Εισηγήσεις της Εκδήλωσης στο Μόχλο

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Μόχλο άρχισε με σύντομη εισαγωγή από τον Δρ. Νίκο Μιχελακη επιστημονικό Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ και χαιρετισμούς που απεύθυναν στους 100 και πλέον συμμετέχοντες οι Δήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Ανάστασης και Σητείας κ. Πατάκης και συνεχίστηκε με την παρουσίαση με προβολη των εισηγήσεων :

-Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή. Η πολιτιστική, υγιεινή και οικονομική τους διάσταση. Από τον Δρ. Νίκο Μιχελάκης- Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ.

-Ελαιόλαδο και σπορέλαια. Ο συγκριτικός ρόλος τους στην υγεία και η καταλληλότητα τους στο τηγάνισμα. Από τον Γεωργ. Φραγκιαδάκη Καθηγ. ΤΕΙ Διατροφής & Διαιτολογίας Κρήτης

-Η Διατροφή στην Προϊστορική Μινωική Κρήτη από την Χρύσα Σοφιανού –Δ/ντρια ΚΔ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων

Η απονομή των Βραβείων και η προσφορά του Βιβλίου

Ακολούθησε η απονομή Βραβείων της «Χρυσής Μινωικής Ελιάς», «Αργυρής Μινωικής Ελιάς» και « Πράσινης Μινωικής Ελιάς» του ΣΕΔΗΚ στους διαγωνισθέντες τους οποίους παρουσίασαν τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής κυρίες Κατερίνα Γουλιέλμου (Εκπρ/πος του Δήμου Σητείας) και Κατερίνα Γιατζάκη, Εκπρόσωπο του Δήμου Ιεράπετρας.)

Παράλληλα στους διαγωνισθέντες προσφέρθηκε και η 2η έκδοση του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» που περιλαμβάνει 300 επώνυμες αυθεντικές συνταγές που παρουσιάστηκαν σε όλους τους Διαγωνισμούς που οργανώθηκαν μέχρι σήμερα, αλλά και τεκμηριωμένα άρθρα ειδικών επιστημόνων σχετικά με την ιστορική εξέλιξη και την ιδιαίτερη πολιτιστική και υγιεινή αξία της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής

Την έκδοση αυτή ο ΣΕΔΗΚ και οι Δήμοι αφιερώνουν σε όλες τις Οικοκυρές της Κρήτης που κατάφεραν να διατηρήσουν την Παραδοσιακή Κρητική διατροφή από την Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα, περνώντας την από μάνα σε κόρη και από γενιά σε γενιά, σαν μια ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά του νησιού που όλοι σήμερα οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Μετά την απονομή των Βραβείων οι βραβευθείσες παρουσίασαν τις συνθέσεις που βραβεύτηκαν σε ειδική αίθουσα και παράλληλα δεχτήκαν τα συγχαρητήρια του ΣΕΔΗΚ και των Δημαρχών για τις πράγματι εξαιρετικές δημιουργίες που έκαναν με βασικά υλικά το ελαιόλαδο και τα προϊόντα της Κρητικής γης

Η αναπαράσταση της Μινωικής Κουζίνας και το «Μουσικό Επιδόρπιο»

Στην συνεχεία όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της Μινωικής κουζίνας που έκανε η Ομάδα «Μινωιτών Γεύσεις» με τις κυρίες Jerolyn Morrison Αρχαιολόγο –Ανθρωπολόγο και Στεφανία Χλουβεράκη -Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και τον κύριο Jad Al Yunis Βιολόγος – Head Chef.

Η ομάδα παρασκεύασε πάνω σε φωτιά από ξυλά που άναψαν πάνω σε πετροκτιστη «παραστιά» στα βραχάκια του Μόχλου απέναντι από το νησί στο οποίο βρίσκεται ο πολύ σημαντικός Μινωικός οικισμός, μέσα σε πήλινες χύτρες Μινωικής τεχνοτροπίας, νοστιμότατες φακές, ψωμί σε πίττα και πεταλίδες τα οποία δοκιμάσαν και πραγματικά απόλαυσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι εκφράζοντας με τα καλυτέρα λόγια τον θαυμασμό και τα συγχαρητήρια τους στον ομάδα αλλά και την ευχή να πραγματοποιηθούν και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με δεξίωση στην οποία προσφερθήκαν οι δημιουργίες των βραβευθέντων και αλλά τοπικά εδέσματα και έκλεισε με το «Μουσικό επιδόρπιο για την Ελια και το Λάδι» που προσέφεραν η Ελένη Δρετάκη, Ν., Πυθαρούλης: , Γ. Ανωγειαννάκης & Α. Μπιλανάκης