Απόψε μετά το τέλος του προγράμματος πέφτει το σήμα - Θα επαναλειτουργήσει το συντομότερο στα πρότυπα των ξένων δημοσίων τηλεοράσεων - Ολοι οι εργαζόμενοι απολύονται και θα αποζημιωθούν

Μέχρι να επαναλειτουργήσει οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το ειδικό τέλοςΚυβέρνηση: γιατί κλείσαμε την ΕΡΤ
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player


Ανάστατοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, πλήθος κόσμου έξω από το ραδιομέγαρο

Με κατάληψη διαρκείας, συνεχή λειτουργία και έκτακτα δελτία ειδήσεων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Πλήθος κόσμου, δημοσιογράφων, συνδικαλιστών και όσων αντιδρούν στην απόφαση έχει συγκεντρωθεί έξω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και από το στούντιο στη Μουρούζη.

Όπως μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ στις έκτακτες εκπομπές τους, αστυνομικές δυνάμεις έχουν σπεύσει σε όλα τα γραφεία της ΕΡΤ ανά την επικράτεια.

Σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων για το λουκέτο στην ΕΡΤ
Διαχωρίζουν τη θέση τους ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Στο κτίριο της ΕΡΤ βρέθηκε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για πραξικόπημα το οποίο στρέφεται ενάντια στον ελληνικό λαό.

Πραξικόπημα το κλείσιμο της ΕΡΤ, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας

Την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της ΕΡΤ εξέφρασαν όλα τα κόμματα, περιλαμβανομένων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση.

Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης στην ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, να κρατήσουν «με κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή».

Επίσης καλούν πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών το απόγευμα της Τρίτης στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των εργαζομένων:

«Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.

Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.

Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.

Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας.

Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ.»

Και η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωση της συμπαραστέκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ

«Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει την πραξικοπηματική έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία οι Υπουργοί της Κυβέρνησης θα μπορούν να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις συμφωνίες τους με την Τρόικα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ και προσθέτει:

«Ο στόχος είναι προφανής και αφορά στην άμεση διάλυση των δημοσίων φορέων και τις άμεσες ή έμμεσες απολύσεις 14.500 υπαλλήλων μέχρι το τέλος Ιουλίου. Σήμερα η Κυβέρνηση αποφάσισε τον "ξαφνικό θάνατο" της ΕΡΤ. Με αυτόν τον πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο βάζει "λουκέτο" στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στην αντικειμενική ενημέρωση και στον πλουραλισμό των ειδήσεων καταφέρνοντας ένα βαρύτατο πλήγμα στην ίδια τη Δημοκρατία.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα, αλλά και κάθε πολίτη, να αποτρέψουν τα σχέδια Κυβέρνησης και Τρόικας, που επιδιώκουν με συνοπτικές διαδικασίες να διαλύσουν τους δημόσιους φορείς, να συρρικνώσουν τα δημόσια αγαθά και να προσθέσουν χιλιάδες εργαζόμενους στις λίστες των ανέργων».

Χωρίς τις υπογραφές των υπουργών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ η απόφαση για την ΕΡΤ

Χωρίς τις υπογραφές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμο ή τη συγχώνευση ΔΕΚΟ, όπως η ΕΡΤ.

Κατά πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τα δύο κόμματα είχαν ενημερωθεί ήδη από το Σαββατοκύριακο για τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου και είχαν κάνει γνωστό ότι δεν συμφωνούν και γι' αυτό δεν θα υπογράψουν οι υπουργοί που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Έτσι, την πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν υπέγραψαν, ειδικότερα, οι κ.κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος και Αθανάσιος Τσαυτάρης, οι οποίοι, ως γνωστόν, έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ, κ.κ. Αντώνης Μανιτάκης και Αντώνης Ρουπακιώτης.

με πληροφορίες από in.gr