Αλλη μια νύχτα ακραίας βιαιότητας και εκτεταμένων επεισοδίων έζησε η Τουρκία με επίκεντρο την πλατεία Ταξίμ. Η πρωινή απώθηση των διαδηλωτών από την αστυνομία δεν έκαμψε στο ελάχιστο το πάθος των Τούρκων για αλλαγή. Ούτε η δήλωση \”επίδειξη ισχύος\” του Ταγίπ Ερντογάν \”θα αφήσουμε να μας γονατίσουν αυτοί;\” το κατάφερε.

Οσο προχωρούσε η νύχτα οι Τούρκοι γέμιζαν την πλατεία Ταξίμ με αποτέλεσμα η αστυνομία να κάνει νέα επέμβαση με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, σπρέι και αντλίες νερού προκειμένου να βγάλουν τους διαδηλωτές έξω από το πάρκο Γκεζί.

Το αποτέλεσμα ήταν να μετατραπεί το Γκεζί σε ένα υπαίθριο \”νοσοκομείο εκστρατείας\”, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Η επείγουσα άφιξη των τραυματιών, πάνω σε αυτοσχέδια φορεία ανακοινώνεται από ένα σφύριγμα σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ώρας, περίπου 25 τραυματίες πέρασαν από το κέντρο μας πριν μεταφερθούν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο», δήλωσε μια εθελοντής νοσοκόμα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Οι περισσότεροι που έρχονται σε μας είναι κυρίως τραυματίες με εγκαύματα, άνθρωποι που ένιωσαν δυσφορία από τα δακρυγόνα, ή είχαν κάποιο σπάσιμο ή χρειάζονταν ράμματα», συμπλήρωσε η ίδια λέγοντας ότι εκεί προσφέρονται απλά οι πρώτες βοήθειες, και οι τραυματίες στέλνονται στο νοσοκομείο.

Αν και οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν πάρει τον έλεγχο δίπλα στην πλατεία Ταξίμ κάνοντας ευρεία χρήση δακρυγόνων και ρίχνοντας τόνους νερού με πίεση από τα κανόνια υδροφόρων της αστυνομίας, δεν μπήκαν στο πάρκο αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες και εθελοντές γιατροί.

Στο μεταξύ, οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, επιτέθηκαν με δακρυγόνα και ρίχνοντας τόνους νερού με πίεση, κατά διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα, για να ζητήσουν την παραίτηση της τουρκικής κυβέρνησης, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.

Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε σε ένα δρόμο στο κέντρο της πόλης, κοντά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είχε συγκεντρωθεί ένα πλήθος με περισσότερα από 5.000 άτομα που κρατώντας τουρκικές σημαίες φώναζαν συνθήματα όπως να «παραιτηθεί η κυβέρνηση» και «Ταγίπ παραιτήσου».

Παρακολουθεί με ανησυχία ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ανησυχεί από τις προσπάθειες της Τουρκίας να τιμωρήσει πολίτες και άτομα καθώς εξ αιτίας της έκφρασης της ελευθερίας του λόγου και κάλεσε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών με διάλογο.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με ανησυχία τα γεγονότα στην Τουρκία, και το ενδιαφέρον μας παραμένει στην υποστήριξη της ελεύθερης έκφρασης και της συνάθροισης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ειρηνική διαμαρτυρία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάιτλιν Χάιντεν.

«Πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Τουρκίας, η ασφάλεια και η ευημερία διασφαλίζεται καλύτερα με την υποστήριξη των θεμελιωδών ελευθεριών της έκφρασης, του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι, καθώς και με ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», είπε επίσης ο κ. Χάιντεν.

«Η Τουρκία είναι στενός φίλος και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, και αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές να διατηρήσουν αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες », συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook