Στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, από ανεπτυγμένη, υποβάθμισε το χρηματιστήριο της Αθήνας ο οίκος MSCI.

Όπως αναφέρει η MSCI, ο δείκτης MSCI Greece Index δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις για να παραμείνει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, την ώρα που άλλες χώρες επιτυγχάνουν συνεχή βελτίωση των αγορών τους.

Ειδικότερα, τα κριτήρια στα οποία ο οίκος εντοπίζει ανεπάρκεια της ελληνικής αγοράς είναι στους μηχανισμούς δανεισμού μετοχών, στο short selling και στη μεταφερσιμότητα.

Επιπλέον, η MSCI θεωρεί ότι ο δείκτης MSCI Greece Index δεν πληροί τα κριτήρια του μεγέθους για να παραμείνει στις ανεπτυγμένες αγορές, εδώ και δύο χρόνια. Μάλιστα, εάν δεν είχε αποφασιστεί να γίνει μία εξαίρεση στη μεθοδολογία του δείκτη, αυτός θα απαρτιζόταν μόλις από μία μετοχή, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ Σωκράτης Λαζαρίδης ανέμενε την εξέλιξη αυτή εκτιμά όμως ότι θα αυξηθεί σημαντικά η στάθμιση των ελληνικών μετοχών στα χαρτοφυλάκια των αναδυόμενων αγορών που στο σύνολό τους ανέρχονται στα 53 δισ. ευρώ.

Εξάλλου η ποιότητα των επενδυτών που στην παρούσα φάση δραστηριοποιείται στο ελληνικό χρηματιστήριο από ξένους, είναι Funds υψηλού ρίσκου τα οποία έχουν καταλάβει τη θέση εκείνων των ανεπτυγμένων αγορών, που επενδύουν σε αγορές που διαθέτουν την επαρκή αξιολόγηση από τους οίκους που έχει απολέσει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.

Το πρόβλημα για το Χρηματιστήριο θα εξαρτηθεί πολύ περισσότερο από τις πολιτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητα που δημιουργούν τα γεγονότα στην ΕΡΤ.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook