Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην κυβερνητική συμμαχία αναφέρει ανάλυση της JP Morgan, όμως, αν ο Σαμαράς κατορθώσει να επικρατήσει, αυτό, μεσοπρόθεσμα, θα αυξήσει τον έλεγχο των αποφάσεων από την πλευρά του.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση ενέχει σημαντικά ρίσκα, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι η κοινή γνώμη μπορεί να αντιδράσει πιο αρνητικά αντικρίζοντας τις μαύρες οθόνες της κρατικής τηλεόρασης, απ΄ ό,τι θα έκανε αντιδρώντας σε άλλα σκληρά κυβερνητικά μέτρα.

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία. Υπάρχει πιθανότητα να γίνουν περισσότερες απεργίες αυτή την εβδομάδα, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η κυβέρνηση να κάνει πίσω στις αποφάσεις της μετά τις επαφές μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση τις επόμενες 48 ώρες.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι ένας σημαντικός δείκτης για το κατά πόσον η Ελλάδα ξεφεύγει αργά, αλλά σταθερά, από συντηρητικές πολιτικές του παρελθόντος που την επηρεάζουν αρνητικά ή κατά πόσον οπισθοχωρεί.

Η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να φέρει προ τετελεσμένου τους ετέρους της είναι προφανές ότι ενέχει ρίσκο, αλλά υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους αν μπορέσει να σταθεροποιήσει αυτή της την πολιτική.

Κατά την JP Morgan, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ή θα ανατρέψουν την κυβέρνηση, αυξάνοντας, όπως αναφέρει, τα ρίσκα για μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση ή θα αποδεχτούν τελικά την κατάσταση. Η ΝΔ από την πλευρά της μπορεί να περιμένει ότι, εάν η απόφασή της για την ΕΡΤ περάσει, θα έχουν σπάσει οι αντιστάσεις και για άλλες κινήσεις αναδιάρθρωσης στον δημόσιο τομέα.

Όπως αναφέρει η σχετική ανάλυση, η κυβέρνηση ανέλαβε το ρίσκο, καθώς, μέχρι τώρα, δεν μπορούσε να προχωρήσει στις ενδεικνυόμενες από την τρόικα απολύσεις εξαιτίας των προσκομμάτων των κυβερνητικών της ετέρων. Αποφάσισε, λοιπόν, να παίξει τη ζαριά της ΕΡΤ, ώστε να ξεπεράσει τους στόχους που είχαν τεθεί, με μια και μόνη κίνηση.

Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να υπαγορεύθηκε και από την ανάγκη της κυβέρνησης να δείξει ότι μένει σταθερή στις δεσμεύσεις της για εκπλήρωση των στόχων που της έχουν τεθεί, πόσο μάλλον μετά και την ατυχή κατάληξη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.


 newmoney.gr