Για τη στενή συνεργασία μεταξύ της Μινωικής Κρήτης και της Κύπρου αλλά και την αποκρυπτογράφηση της \”Κυπρομινωικής\” Γραφής, απόρροια αυτής της σχέσης, έκανε λόγο σε άρθρο του στο \”Φιλελεύθερο\” ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Βάσος Καραγιώργης.

Στο άρθρο του ο Κύπριος αρχαιολόγος σημειώνει μεταξύ άλλων :

Ο Sir Αrthur Εvans, ο ανασκαφέας της Κνωσού, πρώτος προβληματίστηκε και υπέδειξε την ομοιότητα της κυπριακής γραφής της ΄Υστερης Χαλκοκρατίας με τη Μινωική Γραμμική Α και την ονόμασε Κυπρομινωική.

΄Ηταν ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας από την Κρήτη στην Κύπρο. Με την ανακάλυψη στην ΄Εγκωμη και στην Καλαβασό των πήλινων πινακίδων με εγχάρακτα σύμβολα της Κυπρομινωικής γραφής εμπλουτίστηκε το ρεπερτόριο των προϊστορικών κειμένων, που έχουμε στη διάθεσή μας, αν και τα κείμενα αυτά κρατούν ακόμη τα μυστικά τους
.

Αποκρυπτογράφηση της Γραφής

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ειδικών η Κυπρομινωική γραφή δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί, παρ’ όλο που γνωρίζουμε τις φωνητικές αξίες των συμβόλων της, ασφαλώς επειδή η γλώσσα των Κυπρίων, που για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν την Κυπρομινωική γραφή γύρω στα 1500 π.Χ. είναι ακόμη άγνωστη.

Χρήση της Κυπρομινωικής γραφής

Το πρώτο δείγμα χρήσης της ελληνικής γλώσσας από τους Κυπρίους χρονολογείται γύρω στα 1000 π.Χ., παρ΄όλο που έχουμε μαρτυρίες ότι ΄Ελληνες μετανάστες εγκαταστάθησαν στο νησί μας ήδη από το 1200 π.Χ. περίπου.
Οι μετανάστες αυτοί χρησιμοποίησαν την Κυπρομινωική γραφή για να γράψουν την ελληνική γλώσσα και η γραφή αυτή εξελίχθηκε στο γνωστό μας κυπριακό συλλαβάριο, που κυριάρχησε για επτά περίπου αιώνες. Τόσο συντηρητικοί ήσαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι!

΄Ηδη από τα χρόνια της βασιλείας του Ευαγόρα Α΄ στη Σαλαμίνα το ελληνικό αλφάβητο άρχισε σιγά-σιγά να εισάγεται στο νησί μας για να κυριαρχήσει στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σχέσεις μεταξύ Κρητών και Κύπριων

Οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κρήτης ερευνήθηκαν σε διάφορα Διεθνή Συμπόσια που οργανώθηκαν από την Ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960 και ύστερα, τόσο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων όσο και από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Οι έρευνες γύρω από το θέμα των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Κρήτης περιορίστηκαν ως επί το πλείστον στην ΄Υστερη Χαλκοκρατία παρ’ όλο που ήτο γνωστόν ότι επεκτείνονταν και στην Εποχή του Σιδήρου.

«Εκείνο που με εντυπωσίασε και που επισημαίνω για πρώτη φορά είναι το εύρος των σχέσεων ανάμεσα στα δύο νησιά, κυρίως κατά τον 9ο – 6ο αιώνα π.Χ. Σε τάφους αυτής της περιόδου έχουν ανευρεθεί εκατοντάδες μικρά φλασκιά με στενό λαιμό και ευρύ χείλος, κατάλληλα για τη συσκευασία μυρωδικών. Μερικά είναι κυπριακής προέλευσης, τα πλείστα όμως είναι απομιμήσεις Κρητών κεραμέων», αναφέρει χαρακτηριστικά .

Να σημειωθεί ότι από πέρυσι, έχει ξεκινήσει συνεργασία με αρκετούς αρχαιολόγους που ειδικεύονται στην αρχαιολογία της Κρήτης, ΄Ελληνες και ξένοι, οπότε και άρχισε ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα “Κυπριακά στην Κρήτη
”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook