Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Η δίχως προηγούμενο αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης να επιχειρήσει με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου να βάλει λουκέτο σε οργανισμούς με υπουργικές αποφάσεις και να κλείσει εν μια νυκτί τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση δεν είναι μόνο μεθοδευμένη κίνηση αποκλεισμού της πολυφωνίας, αλλά και πράξη κατάλυσης της δημοκρατίας.

Τις αδυναμίες και τα προβλήματα λειτουργίας της ΕΡΤ δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, αλλά όσοι απροκάλυπτα συντηρούσαν τις στρεβλώσεις σε επίπεδο διαχείρισης και διοίκησης. Είναι αδιανόητο οργανισμοί που προσφέρουν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο, υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνουν οι πολίτες, αντί να λειτουργούν εξορθολογισμένα, να καταργούνται.

Η αυτοδιοίκηση δε μπορεί να μείνει αμέτοχη μπροστά στην κατάφωρη παραβίαση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και στην απροκάλυπτη προσπάθεια να νομιμοποιηθούν αποφάσεις που συνάδουν μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας καταδικάζει το κλείσιμο της ΕΡΤ, βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και ζητά τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ελληνικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

Στον αγώνα αυτό είμαστε όλοι εκεί, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως δεν επιτρέπουμε επικίνδυνες πολιτικές και μεθοδεύσεις να αποδομίσουν υπηρεσίες δημόσιου χαρακτήρα, που αποτελούν τον κρίκο μιας αλυσίδας που θα παρασύρει αύριο δομές και υπηρεσίες που προσφέρει η αυτοδιοίκηση.

Η πρακτική αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί. Είναι και δική μας ευθύνη να αντιταχθούμε σε αυτό και πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί, φορείς και πολίτες. Είναι πλέον ζήτημα δημοκρατίας.

ΛΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Η Λαϊκή Επιτροπή Μαλεβιζίου καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ μέσα σε μια νύχτα, πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και καλούμε όλο το λαό συμπαρασταθεί και να υποστηρίξει μαζικά τους εργαζόμενους, να ορθώσει το ανάστημά του και να αντισταθεί αγωνιστικά στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, να δώσει δυναμικό παρόν στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ σήμερα  στις 19:00 στην πλατεία Κορνάρου.

Ανεξάρτητη κίνηση πολιτών «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον – άνθρωπος»

Το αίτημα για μια προοδευτική μεταρρύθμιση που θα έβαζε τάξη στο χώρο των συχνοτήτων που επί δεκαετίες ταλαιπωρούσε την ενημέρωση, την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό των πολιτών λόγω κυρίως της ποικιλότροπης ασυδοσίας των ιδιωτικών ΜΜΕ, αλλά και του κομματισμού στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, ενταφιάζεται με το κλείσιμο της ΕΡΤ που προωθείται.

Η δημοκρατία αλλά και ο ευρωπαϊσμός τον οποίο επικαλούμαστε πλήττεται καίρια. Η πολιτική προβολή στο εξής θα εξαρτάται πολύ περισσότερο απ’ το πόσα δίνεις και όχι από το τι λες. Η ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της.

Βιώνουμε καθημερινά ένα πλήθος από νέες οδυνηρές και αυταρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης με την επωδό ότι τις υπαγορεύει το μνημόνιο. Η τελευταία απόφαση, για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, είναι η πλέον αυταρχική, κρύβει ανομολόγητη σκοπιμότητα και αποτελεί βαρύ πλήγμα στη Δημοκρατία.

Ανεξάρτητα από τα όποια προβλήματα διαχείρισης και λειτουργίας της ΕΡΤ (την ευθύνη για τα οποία έχουν κύρια οι εκάστοτε κυβερνώντες και όχι οι εργαζόμενοι), κανείς δεν μπορεί να απαξιώνει τη δημόσια ανάγκη που καλύπτει, το θεσμικό της ρόλο και το πολύτιμο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο που αποτελεί το αρχείο της και σε καμία περίπτωση να αναστέλλει τις υπηρεσίες που παρέχει στην κοινωνία μας.

Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης ανήκουν στους πολίτες, πληρώνονται από τους πολίτες και πρέπει να τους υπηρετούν παρέχοντας ανεξάρτητη και πλουραλιστική ενημέρωση, ποιοτική ψυχαγωγία, πολιτισμό και επιμόρφωση.

Η ιδιοκτησιακή αντίληψη για τα δημόσια αγαθά (υγεία, παιδεία, πληροφόρηση, νερό, περιβάλλον, φυσικοί πόροι) και τη δημόσια περιουσία και ο αυθαίρετος τρόπος άσκησης εξουσίας αποτελούν ασύμμετρη απειλή για την δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει ξεχάσει ότι οι πολιτικοί που υπηρετούν την πολιτεία είναι αυτοί που πετυχαίνουν την ενεργή και ενσυνείδητη συμμετοχή των πολιτών σε κοινά οράματα. Δεν είναι οι ταγοί που εθίζουν τους πολίτες στην αποδοχή της αυθαιρεσίας, οδηγώντας τους σε ακραίες αντιλήψεις. Τέτοια επικίνδυνα πρότυπα, στην ιστορία της χώρας έλαβαν πολλά ονόματα και οδήγησαν σε απίστευτες καταστροφές».

Δήμος Γόρτυνας

Την πλήρη στήριξή του και συμπαράσταση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, αλλά και την κατηγορηματική του αντίθεση στην αιφνίδια απόφαση της Κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης, εξέφρασε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης.

\”Δυστυχώς η Κυβέρνηση με μια άτοπη και αντισυνταγματική απόφαση, προχώρησε στο κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης.

Μια απόφαση κόλαφος που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους και παράλληλα στερεί από το σύνολο του ελληνικού λαού το δικαίωμα στην ελεύθερη δημόσια ενημέρωση.

Εκφράζω την αγανάκτησή μου στην Κυβερνητική απόφαση δηλώνοντας κατηγορηματικά την αντίθεσή μου, διότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ προκαλείται ένα καίριο πλήγμα στην ίδια τη Δημοκρατία.

Ως δήμαρχος Γόρτυνας αλλά κι ως απλός πολίτης, τάσσομαι στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ και καλώ την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή να ανακαλέσει την απόφαση της και να βρει μέσα από κοινωνικό διάλογο και διαβούλευση, μια εναλλακτική λύση, προκειμένου να εξυγιανθεί οικονομικά η δημόσια τηλεόραση και να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της προς όφελος των πολιτών.\” ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σχοιναράκης.

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων

Η αιφνίδια απόφαση της Κυβέρνησης για τη διακοπή λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, μετέφερε στη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία εικόνες, πρακτικές, ύφος και συναισθήματα μιας εποχής που η συλλογική μας μνήμη θεωρεί- ή μάλλον θεωρούσε– μια σκοτεινή ιστορική περίοδο. Μια περίοδο σιωπής και μαύρης, πραγματικά, εικόνας όπως αυτή που αντικρίζουμε από εχθές το βράδυ στις συχνότητες της ΕΡΤ.

Δεν θεωρούμε σκόπιμο να μπούμε σε διαδικασία κρίσης των δεδομένων λειτουργίας της ΕΡΤ που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Η ανάγκη προσαρμογής της οργάνωσης και της λειτουργίας της είναι κοινά αποδεκτή.

Αυτό όμως που θίγει το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών αλλά και των θεσμικών οργάνων που τους εκπροσωπούν είναι η απαράδεκτη επίκληση των όποιων προβλημάτων του Οργανισμού προκειμένου να εμφανισθούν κάποιοι ως τιμωροί της αδιαφάνειας και της σπατάλης, τιμητές της προστασίας του Δημόσιου χρήματος με πρωτοφανή διάθεση εκδικητικής μανίας εναντίον των εργαζομένων ως αποκλειστικά υπευθύνων.

Η ανάγκη ύπαρξης της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης δεν καθορίζεται από ποσοστά τηλεθέασης και διαφημιστικής δαπάνης. Η προσφορά της σε παραμεθόριες περιοχές και φυσικά στον απόδημο Ελληνισμό δεν εκτιμάται με κριτήρια αγοράς.

Ο πολιτισμός, η αδέσμευτη ενημέρωση και η ψυχαγωγία είναι δικαίωμα του Έλληνα πολίτη και υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας. Είναι απλά αδιανόητο να ανατεθεί εν λευκό μια από τις πιο ευαίσθητες λειτουργίες της δημοκρατίας μας, μια αυτόνομη και διακριτή εξουσία, στα χέρια μεγαλοεκδοτών, μεγαλοεργολάβων ενημέρωσης και διαπλεκομένων συμφερόντων.

Η απόφαση δε, για την όποια μεταβολή στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο δημοκρατικών διαδικασιών που σέβονται το Σύνταγμα αλλά και το κοινό αίσθημα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων εκφράζει τη συμπαράσταση του στους εργαζόμενους και ζητά:

– την άμεση ακύρωση της απόφασης της Ελληνικής κυβέρνησης για τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ,
-την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία της,
– την έναρξη δημοκρατικού διαλόγου με όλες τις πλευρές, προκειμένου στη χώρα μας να λειτουργεί ένας αξιόπιστος, υγιής και αδέσμευτος Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook