Διευκρινήσεις για το θέμα της ΕΡΤ έδωσε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης.

Δείτε την ανακοίνωση:

Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα σε σχέση με την υπόθεση της ΕΡΤ:

1. Δεν καταργείται η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αντίθετα, δημιουργείται ένας νέος φορέας, ο οποίος θα λειτουργεί ορθολογικά, αποτελεσματικά, και χωρίς κομματικές παρεμβάσεις. Πώς διασφαλίζεται αυτό το τελευταίο; Να δυο μόνο από τις πολλές σχετικές ρυθμίσεις: Θα έχει Εποπτικό Συμβούλιο με θητεία 9 ετών (άρα ανεπηρέαστο από εκλογικές αναμετρήσεις). Θα υποβάλλει το σχεδιασμό του για έλεγχο στη Βουλή και στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. (Όχι στον εκάστοτε εποπτεύοντα Υπουργό). Ο νέος φορέας θα λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι.

2. Η ΕΡΤ λειτουργούσε με κόστος υπέρογκο για τον έλληνα πολίτη. Περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, όταν τα ιδιωτικά κανάλια λειτουργούν με λιγότερα από 30. Αυτά τα έξοδα χρηματοδοτούνταν κυρίως από τα περίπου 50 ευρώ το χρόνο που έδινε ο κάθε πολίτης, υποχρεωτικά, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, δεν επιτρέπουν σπατάλες στην πλάτη των δοκιμαζόμενων πολιτών.

3. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δε στοχοποιούνται: αρκετοί από αυτούς, θα απασχοληθούν και στο νέο φορέα, καθώς η διαδικασία με κριτήρια ΑΣΕΠ που θα ακολουθηθεί θα λάβει υπ’όψιν την εμπειρία, τις γνώσεις και τις ικανότητες τους, που είναι σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Οι υπόλοιποι θα αποζημιωθούν κανονικά.

4. Δεν ήταν δυνατή η εξυγίανση της ΕΡΤ εν λειτουργία. Όλες οι ως τώρα απόπειρες είχαν αποτύχει. Τα συντεχνιακά συμφέροντα αντιδρούσαν σε κάθε προσπάθεια αλλαγής.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη της ταχύτερης δυνατής ανάταξης της πατρίδας μας. Δε συγχωρούνται καθυστερήσεις. Μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η εξυγίανση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του φορέα της, και ταχύτατη δημιουργία νέου.