Υλικά

500 γρ. χοχλιούς μεγάλους
180 ml. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
λίγο αλεύρι
90 ml. ξύδι
1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο
αλάτι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τους χοχλιούς σε λεκάνη με νερό και τους αφήνουμε για λίγο μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους, διαπιστώνοντας έτσι ποιοί είναι ζωντανοί και ξεχωρίζοντας τους.

Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση, μόλις βράσει τους ρίχνουμε μέσα με λίγο ξύδι και τους ξεβράζουμε 5-6 λεπτά, καθαρίζοντας τους απο τα σάλια και τα υπολείματα τους.

Βάζουμε ενα τηγάνι να ζεσταθεί, προσθέτουμε λίγο αλάτι και κατόπιν τους χοχλιούς «αμπούμπουρα» δηλαδή μπρούμυτα. Στη συνέχεια βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και σβήνουμε με το ξύδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το δενδρολίβανο (αρισμαρί) και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά για 10 ακόμα λεπτά.

Σερβίρονται με το λάδι τους και αποτελούν ένα απο τα πλέον γνωστά πιάτα της Κρητικής Κουζίνας.