Την ανάγκη να ενταχθεί η Αγία Ρουμέλη Χανίων σε πρόγραμμα επιδοτήσεων των άγονων γραμμών, ώστε να εντατικοποιηθούν και τα χειμερινά δρομολόγια, εξέφρασε με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας ο βουλευτής Λασιθίου κ. Πλακιωτάκης.

Ο κ, Πλακιωτάκης αφού παρουσίασε στον Υπουργό πώς έχει η κατάσταση με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της περιοχής με την υπόλοιπη Ελλάδα, ζήτησε διευκρινίσεις για το αν προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να δρομολογήσει τις απαραίτητες εκείνες διαδικασίες ώστε η περιοχή να ενταχθεί σε πρόγραμμα επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές.

Το πρόβλημα όπως εκτέθηκε στον Υπουργό

Το χωριό Αγία Ρούμελη στα Σφακιά βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς και δε συνδέεται με το οδικό δίκτυο. Πρόσβαση στο χωριό υπάρχει μόνο από τη θάλασσα, με τα πλοία που εξυπηρετούν τις γραμμές του Λιβυκού. Το καλοκαίρι, λόγω της τουριστικής κίνησης, υπάρχουν καθημερινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια και το χωριό εξυπηρετείται επαρκώς, ενώ τους χειμερινούς μήνες τα δρομολόγια είναι μόλις ένα –σπάνια δύο- τη βδομάδα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το χωριό να ερημώνει το χειμώνα, εκτός από μερικούς κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη κτηνοτροφία. Πρόκειται μάλιστα για νέους ανθρώπους στην πλειοψηφία τους, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τις προοπτικές της περιοχής, αλλά και γενικότερα για τις δυνατότητες αναζωογόνησης της υπαίθρου της Κρήτης.

Και ένας τρόπος υπάρχει ώστε να ενισχύσει η Πολιτεία αυτή την προσπάθεια, μέσω της ένταξης της Αγίας Ρούμελης στο πρόγραμμα επιδότησης των άγονων γραμμών για την περίοδο Νοεμβρίου- Μαρτίου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν τα χειμερινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια να γίνουν συχνότερα. Άλλωστε ο Δήμος Σφακιών έχει, ήδη, υποβάλλει σχετικό αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο.

Είναι βέβαιο ότι αν η πρόταση αυτή γίνει δεκτή, θα υπάρχει η δυνατότητα ακόμη περισσότεροι κάτοικοι της Αγίας Ρούμελης να μην εγκαταλείπουν το χωριό τους το χειμώνα, ενώ θα δημιουργηθεί πρόσθετη τουριστική κίνηση, εκτός της περιόδου αιχμής. Ωφελημένα άλλωστε θα είναι και τα γειτονικά χωριά των ακτών του Λιβυκού.

Ερώτηση όπως διατυπώθηκε προς τον Υπουργό

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σκοπεύετε να εντάξετε την Αγία Ρούμελη στο πρόγραμμα επιδότησης των άγονων γραμμών;