Σοβαρό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης χαρακτηρίζουν το λουκέτο στην ΕΡΤ, 47 σημαντικοί ακαδημαϊκοί, φιλόσοφοι και θεωρητικοί με επιστολή τους στη Liberation. Καλούν όλους τους πολίτες να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για το αιφνίδιο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να υποστηρίξουν τη γενική απεργία των Ελλήνων εργαζομένων, απαιτούν από τους ευρωπαίους αξιωματούχους να επιβάλλουν άμεσα την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και καταλήγουν:

«Έχει έρθει η ώρα να τεθεί ένα τέλος στην καταστροφή του ελληνικού έθνους, και της παραποίησης της Ευρώπης από τις ίδιες τις κυβερνήσεις της, που υπόκεινται στις επιταγές της οικονομικής ολιγαρχίας».

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή

Τη στιγμή που το ΔΝΤ αναγνωρίζει με μισόλογα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αναδιαρθρώσεις που επιβάλλονται από την τρόικα ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που υποτίθεται ότι θα μειώσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος οδηγούν πράγματι την χώρα στην καταστροφή, ακόμη και η τρόικα – της οποίας αποτελούν μέρος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ - ήρθε στην Αθήνα για να ανανεώσει τις απαιτήσεις της. Το έκανε με τέτοιους όρους ώστε η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει την υποταγή της Ελλάδα στη νεοφιλελεύθερη δικτατορία του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Το ξαφνικό κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης (ΕΡΤ), με μεθόδους που εμπίπτουν σε πραξικόπημα, αποτελεί και ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, αντίθετο με τις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ένα νέο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο πρόκειται να στραφεί προς τον αυταρχισμό σε πείσμα των συμφερόντων του λαού της.

Εμείς, οι πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το αποδεχθούμε. Καλούμε όλους τους πολίτες μας να διακηρύξουν την αγανάκτησή τους και να υποστηρίξουν τη γενική απεργία των ελλήνων εργαζομένων και δημοσιογράφων. Απαιτούμε από τους εκπροσώπους μας στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες να επιβάλουν άμεσα την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την επιστροφή των εκπομπών της. Έχει έρθει η ώρα να τεθεί ένα τέλος στην καταστροφή του ελληνικού έθνους, και της παραποίησης της Ευρώπης από τις ίδιες τις κυβερνήσεις της, που υπόκεινται στις επιταγές της οικονομικής ολιγαρχίας.

Οι υπογράφοντες: Michel Agier, Zineb Ali-Benali, Athena Athanassiou, Chryssanthi Avlami, Paola Bacchetta, Étienne Balibar, Driss Belhacenne, Anne Emmanuelle Berger, Antonia Birnbaum, Wendy Brown, Judith Butler, Marie-Claire Caloz-Tschopp, Dimitris Christopoulos, Catherine Colliot-Thélène, Marie Cuillerai, Sonia Dayan-Herzbrun, Stéphane Douailler, Sara R. Farris, Éric Fassin, François Gèze, Marie-Elisabeth Handman, Engin Isin, Maria Kakogianni, Danièle Kergoat, Camille Louis, Giacomo Marramao, Sandro Mezzadra, Jean-Luc Nancy, Matthieu de Nanteuil, Georges Navet, Toni Negri, Bertrand Ogilvie, Mathieu Potte-Bonneville, Beatriz Preciado, Josep Ramoneda, Jacques Rancière, Judith Revel, Joan W. Scott, Yves Sintomer, Michel Surya, Alberto Toscano, Eleni Varikas, Patrick Vauday, Patrice Vermeren, Sophie Wahnich, Frieder Otto Wolf, Pierre Zaoui, Slavoj Žižek