Ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρη την Κρήτη σημειώθηκε στις 7:10 το απόγευμα προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους του νησιού, ενώ ηδη έχουν σημειωθεί πάνω από δέκα μετασεισμοί μεγέθους από 2,3 έως 4,4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού σεισμολογικού κέντρου ο σεισμός είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ και επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο, 85 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά του Τυμπακίου, 143 νότια νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας, ενώ το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 10 χλμ.

Τα πρώτα λεπτά μετά το σεισμό υπήρξαν μικροπροβλήματα σε ηλεκτρονικές συσκευές και στο διαδίκτυο ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

Στο Flashnews.gr δεχτήκαμε τηλεφωνήματα και μηνύματα από αναγνώστες που ζητούσαν ενημέρωση για τη σεισμική δόνηση που έγινε έντονα αισθητή και είχε μεγάλη διάρκεια.


Ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνων για το σεισμό στη Κρήτη

\”Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε με βεβαιότητα αν είναι η κύρια δόνηση, όμως φαίνεται ότι πρέπει να είναι\” δήλωσε στο Flashnews.gr ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος ωστόσο φάνηκε καθησυχαστικός.

Ο κ. Γκανάς σημείωσε ότι για την περιοχή η συγκεκριμένη δόνηση είναι απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη ως προς το μέγεθός της ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε ένα 24ωρο για να εκτιμηθεί με απόλυτη βεβαιότητα το αν ο σεισμός αυτός ήταν ο κύριος.

Στην περιοχή καταγράφεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα ενώ πέντε από αυτές τις δονήσεις είχαν μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο και όπως σημείωσε ο κ. Γκάνας οι επιστήμονες συλλέγουν και άλλα στοιχεία για τον προσδιορισμό του ρήγματος που προκάλεσε τη σεισμική δόνηση, καθώς αυτό δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού κέντρου έκανε λόγο για 5,5 Ρίχτερ, στη συνέχεια όμως με νεότερη ανακοίνωση το μέγεθος εκτιμήθηκε στα 6 Ρίχτερ, ενώ η καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκτιμά το μέγεθος του σεισμού στα 5,9 Ρίχτερ.

\"http://static1.emsc.eu/Images/EVID/32/321/321766/321766.regional.jpg\"

Ο χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού οπως καταγράφηκε στο Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

\"\"

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Γαύδο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook