Στο ρυθμό των Ρίχτερ χορεύει από το απόγευμα του Σαββάτου η Κρήτη η οποία αναστατώθηκε από το μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε στις 7:10 νότια του νησιού και είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού κέντρου και 5,9 Ρίχτερ σύμφωνα με καταγραφή από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (δείτε εδώ)

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Flashnews.gr ο σεισμολόγος Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Αθανάσιος Γκανάς, ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι επιστήμονες μέχρι στιγμής.

\”Η σεισμική δόνηση έχει συνοδευτεί από τουλάχιστον 11 μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ και από εκατοντάδες άλλες μικρότερες δονήσεις που έχουν καταγραφεί στους σεισμογράφους\”, σημείωσε ο κ. Γκανάς ο οποίος συμπλήρωσε ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη και εξελίσσεται κανονικά ενώ οι σεισμοί, εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του κύριου σεισμού, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Το σημείο έχει δώσει και παλιότερα ανάλογες σεισμικές δονήσεις καθώς το επίκεντρο εντοπίζεται στην επιφάνεια επαφής μεταξύ των δύο πλακών Ευρασίας και Αφρικής και όπως τόνισε ο κ. Γκανάς,  εκεί συμβαίνουν μεγάλοι σεισμοί, καταλήγοντας ότι  \”η εξέλιξη του φαινομένου δεν μας ανησυχεί προς το παρόν\”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού κέντρου έκανε λόγο για 5,5 Ρίχτερ, στη συνέχεια με νεότερη ανακοίνωση το μέγεθος εκτιμήθηκε στα 6 Ρίχτερ ενώ από το βράδυ του Σαββάτου η τελική εκτίμηση καταλήγει ότι το μέγεθος του σεισμό ήταν στα 6,2 Ρίχτερ. Τέλος η καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκτιμά το μέγεθος του σεισμού στα 5,9 Ρίχτερ.

\"http://static1.emsc.eu/Images/EVID/32/321/321766/321766.regional.jpg\"

Ο χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού οπως καταγράφηκε στο Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

\"\"

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Γαύδο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook