Υλικά

• 200 γρ. κριθάρι (αναποφλοίωτο, σκουρόχρωμο)
• 600 ml. ζωμός λαχανικών
• 120 γρ. αβοκάντο κομμένο σε μικρούς κύβους
• 50 γρ. φύλλα ρόκας
• 60 γρ γραβιέρα σε φλύδες
• 2 κ.σ αρακάς
• 50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
• Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• χυμό απο ½ λεμόνι
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βράζουμε στο ζωμό λαχανικών το κριθάρι περίπου για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αλλά να κρατήσει τη συνοχή του και να μή λιώσει. Το σημαντικότερο κομμάτι στο βράσιμο του κριθαριού είναι πως χρειάζεται συνεχόμενο ανακάτεμα για να μην κολλήσει γι’αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Κατόπιν το αποσύρουμε, το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε.

Στεγνώνουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε κατά μέρος.

Σε σαλατιέρα κόβουμε το αβοκάντο σε μικρούς κύβους, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, τη ρόκα και τον αρακά. Ρίχνουμε και το κριθάρι και ανακατεύουμε. Φτιάχνουμε τη σάλτσα με λάδι και λεμόνι και ενσωματώνουμε στη σαλάτα. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι & πιπέρι.

Σερβίρουμε βάζοντας σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με τη γραβιέρα. Δίνουμε μια τελευταία πινελιά στο φαγητό μας ραντίζοντας το με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.