Σε μπαράζ δηλώσεων έχουν προχωρήσει από το Σάββατο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Συγγρού προκειμένου να στηρίξουν την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην εξυγίανση και τον εξορθολογισμό της ΕΡΤ.

Όπως άλλωστε ανέφερε ο πρωθυπουργός σε άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα, «είμαστε αποφασισμένοι να ρίξουμε τα "κάστρα των προνομίων". Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις χωρίς "να σπάσεις αυγά"»

Η κίνηση αυτή έρχεται ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με εκπεφρασμένη την κάθετη διαφωνία των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη στο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν αντιπροτείνει στον πρωθυπουργό η όποια εξυγίανση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να γίνει με ανοιχτή την ΕΡΤ ενώ από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς στην τελευταία πρόταση που κατέθεσε την Παρασκευή ανέφερε ότι το κανάλι μπορεί να λειτουργήσει άμεσα αλλά με ένα μεταβατικό ολιγάριθμο σχήμα.

Κοινή γραμμή όλων των υπουργών είναι ότι η απόφαση της κυβέρνησης για την ΕΡΤ ευθυγραμμίζεται με το αίτημα για μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι μια νέα δημόσια, ανεξάρτητη και αποτελεσματική ραδιοτηλεόραση απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Δηλώσεις για την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την ΕΡΤ έχουν μέχρι στιγμής κάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης,υπεραμυνόμενος των κινήσεων της κυβέρνησης στο θέμα της ΕΡΤ, δήλωσε: «Για πολλά χρόνια η ΕΡΤ αποτελούσε εστία κατασπατάλησης και κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος και σημείο αναφοράς του πελατειακού κράτους».

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε ο ελληνικός λαός προς το πολιτικό σύστημα στις τελευταίες εκλογές, είναι να προχωρήσει αποφασιστικά σε γενναίες μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, χωρίς να λογαριάσει το πολιτικό κόστος, αναγνωρίζοντας ότι σήμερα πληρώνουμε το τίμημα της αναβλητικότητας και της αδράνειας του παρελθόντος».

Τέλος, δήλωσε: «η πρόταση του πρωθυπουργού για μία γενναία εξυγίανση της δημόσιας τηλεόρασης θα ωφελήσει, μέσα από μία αξιοκρατική επιλογή προσώπων, τους άξιους, ικανούς και παραγωγικούς εργαζόμενους της, θα αποκαταστήσει την πολυφωνία και αμεροληψία που οφείλει να έχει μια δημόσια συχνότητα και θα ενισχύσει την εικόνα της μέσα σε ένα ανταγωνιστικό ραδιοτηλεοπτικό περιβάλλον».
Η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη,

«Η Ελλάδα χρειάζεται γενναίες μεταρρυθμίσεις και ριζοσπαστικές αλλαγές.

Αυτή είναι η σαφής εντολή που δόθηκε στην Κυβέρνηση μόλις πριν ένα χρόνο.

Αυτή την εντολή εφαρμόζει ο Πρωθυπουργός με την απόφαση για την εξυγίανση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και τη μετατροπή της σε ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο, λειτουργικό φορέα ενημέρωσης.

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή.

Η προσπάθεια που γίνεται είναι τιτάνια και οι θυσίες του ελληνικού λαού τεράστιες. Χρειάζεται όλοι να δείξουμε αποφασιστικότητα, τόλμη και πνεύμα συνεργασίας.

Να βάλουμε το συμφέρον της χώρας, πάνω από το ατομικό ή κομματικό συμφέρον.

Να σταθούμε, δυνατοί και αποφασισμένοι, στο ύψος των περιστάσεων».


Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ κ. Σταύρος Καλαφάτης,

«Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν ένα απαραίτητο βήμα για να «αποδράσει» η χώρα από παθογένειες και αγκυλώσεις που την καθήλωναν για δεκαετίες. Ο εξορθολογισμός, η οικονομική εξυγίανση, η διαφάνεια και η αξιοκρατία είναι προσδιοριστικά στοιχεία του ρόλου μίας σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία μίας νέας δημόσιας τηλεόρασης, με αυτά τα χαρακτηριστικά, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Στόχος είναι ακριβώς η αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης, ώστε να γίνει πιο ποιοτική, πιο λειτουργική, πιο ανταγωνιστική. Και φυσικά αντικειμενική και ανεξάρτητη.

Η μεταρρύθμιση για μία νέα, σύγχρονη, δημόσια τηλεόραση είναι παράλληλα και μία συμβολική κίνηση: δείχνει την πραγματική βούληση να ξεφύγουμε από το χθες που όλους μας πλήγωσε και να κερδίσουμε το Αύριο της Ελπίδας.

Αυτός είναι άλλωστε ο υπέρτατος στόχος τον οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις εθνικής ευθύνης οφείλουν να υπηρετούν».


Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης

«Η απόφαση για τη δημιουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενός εξορθολογισμένου, νοικοκυρεμένου και εξωστρεφούς οργανισμού, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη.

Σήμερα, που όλοι σηκώνουμε το βάρος για την υπέρβαση της χειρότερης μεταπολεμικής κρίσης και απαιτούνται ριζικές τομές στη λειτουργία του δημοσίου τομέα δεν μπορεί να παραμένουν αναχρονιστικά πρότυπα διαχείρισης. Και η ΕΡΤ ταυτίστηκε, διαχρονικά, με αναξιοκρατία και κακοδιαχείριση, που πλήρωναν οι πολίτες της χώρας μας κάθε μήνα.

Χρόνια τώρα, πολιτικοί - με προεξάρχοντες εκείνους της Αριστεράς, δημοσιογράφοι, αναλυτές και απλοί πολίτες εξέφραζαν την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή τους για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ. Χρόνια τώρα πλήθος κόσμου ζητούσε μια καλύτερη δημόσια τηλεόραση, ζητούσε να πιάνει τόπο κάθε ευρώ που δαπανά για αυτή. Όλοι φώναζαν, αλλά κανείς δεν έκανε το παραμικρό.

Επιτέλους, μπαίνει μπροστά το εγχείρημα της εξυγίανσης της ΕΡΤ και η δημιουργία ανοικτής, δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα λογοδοτεί στα κόμματα και σε συντεχνιακές πρακτικές, αλλά, κατά τα πρότυπα μεγάλων δικτύων, θα υπηρετεί την αντικειμενική, πολυφωνική ενημέρωση και τον πολιτισμό υπό την ευθύνη ανεξάρτητης υπερκομματικής αρχής.

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός με συναίσθηση ευθύνης και πολιτική τόλμη ανέλαβαν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και καλούνται όλοι να συμβάλλουν στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η πορεία ανάκαμψης και σταθερότητας που έχει μπει η χώρα».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστής Χατζηδάκης

«Η προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά έχει ένα στόχο: Να αποτρέψει τα χειρότερα για τη χώρα και να τη βάλει σε ένα ασφαλές λιμάνι. Μέχρι τώρα έγινε κατορθωτό να μπουν στο περιθώριο τα σενάρια grexit, να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και να προκληθεί και πάλι επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Η ελπίδα και πάλι ανθίζει, όμως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και ένα βασικό εργαλείο είναι να αλλάξουμε το κράτος και τις δομές του και από ένα ελλειμματικό γίγαντα να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, μικρότερο και αποτελεσματικό κράτος που να σέβεται τους πολίτες και να ανταποκρίνεται στις θυσίες τους.

Επομένως, με αφορμή την ΕΡΤ το ερώτημα που πρέπει όλοι να απαντήσουμε είναι μεταρρυθμίσεις ή στασιμότητα. Άλμα στο κενό αγκαλιά με το χθες, ή πορεία προς τα εμπρός; Και σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουμε όλοι.

Εν προκειμένω, είναι σαφές ότι δεν καταργείται η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αντίθετα αλλάζει και εκσυγχρονίζεται. Οι συνθήκες απαιτούν σταθερότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος διότι πολύ απλά υπηρετούν το συμφέρον των πολλών ανυπεράσπιστων Ελλήνων».

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαος Δένδιας

«Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η πατρίδα μας διέρχεται τα τελευταία χρόνια μία βαθύτατη κρίση, η οποία έλαβε τη μορφή υπαρξιακής αγωνίας και την έφερε στο χείλος του γκρεμού. Η Ελλάδα μόλις ένα χρόνο από σήμερα, παρά τις οδυνηρές θυσίες στα εισοδήματα των πολιτών, βρισκόταν ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ και τις ολέθριες συνέπειες που αυτή θα επέφερε.

Χάρη στην αποφασιστικότητα και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων από τη σημερινή κυβέρνηση, η κατάσταση αυτή αντιστράφηκε, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα. Στη δύσκολη αυτή πορεία οφείλουμε όλοι να μην υποκύψουμε στις σειρήνες του λαϊκισμού και να στηρίξουμε τις μεγάλες αλλαγές.

Η Ελλάδα χρειάζεται μία ισχυρή δημόσια τηλεόραση που να αποτελεί πρότυπο ενημέρωσης. Δεν χρειάζεται μία κρατική τηλεόραση που να σηματοδοτεί ό,τι ακριβώς πρέπει να αλλάξει στον τόπο. Ούτως ή άλλως, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τομές είναι η απαραίτητη συνθήκη για να επιβιώσει η πατρίδα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο δημόσιος τομέας πάσχει. Είναι δε, ο βασικότερος παράγοντας που συνέβαλε στην οικονομική κρίση. Απαιτείται, με βαθιές τομές, η εξυγίανση και το νοικοκύρεμά του. Από αυτήν την απόφαση, δεν μπορεί να εξαιρεθεί η ΕΡΤ, η οποία από μόνη της και όχι μόνο με ευθύνη του προσωπικού της, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός ξεπερασμένου μοντέλου λειτουργίας και διαχείρισης.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώνει η δημόσια τηλεόραση. Το αντίθετο. Η εξυγίανσή της θα την καταστήσει πιο λειτουργική και πιο ανταγωνιστική. Πιο κοντά στον πολίτη, με ακόμα πιο ανεξάρτητη φωνή και ρόλο.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες και μόλις χθες ο Πρωθυπουργός έκανε ένα γενναίο και σημαντικό βήμα συνάντησης με τους άλλους πολιτικούς Αρχηγούς, από τους οποίους αναμένεται μια αντίστοιχη στάση ευθύνης.

Οφείλουμε όλοι να αποφύγουμε μία ασύμμετρη ζημιά που θα βλάψει τη συλλογική προσπάθεια όλων να βγει η Ελλάδα από την κρίση, να προστατεύσουμε τα θετικά αποτελέσματα που έχει φέρει η συνεργασία των τριών κομμάτων και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός.

Την στιγμή αυτή προέχει η ενότητα, η σύνεση και η διορατικότητα».


protothema.gr