Ανοίγει ο δρόμος για μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές μέσης τάσης μετά από παρέμβαση της ΡΑΕ, ενώ νέο μοντέλο για την απελευθέρωση της υδροηλεκτρικής και της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής προτείνει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας, με τη δημουργία θυγατρικών εταιρειών της ΔΕΗ στις οποίες σταδιακά θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες.

Μετά από διαμαρτυρίες βιομηχανικών και εμπορικών πελατών της ΔΕΗ στη μέση τάση για υπέρογκες αυξήσεις στα νέα τιμολόγια που ίσχυσαν από 1/1/2011 η Ρυθμιστική Αρχή προχώρησε σε διορθωτική κίνηση και με νέα γνωμοδότηση, που ανακοίνωσε χθες, προτείνει για τα δύο συγκεκριμένα τιμολόγια τη θέσπιση κατωτάτου ορίου συντελεστή χρησιμοποίησης στο 25% και κάτω από το όριο αυτό η χρέωση ισχύος να παραμένει σταθερή.

Στόχος της πρότασης είναι να πάψει η δυσανάλογη αύξηση της χρέωσης ισχύος, που επιβαρύνει σημαντικά το τελικό τιμολόγιο ρεύματος των εμπορικών και βιομηχανικών πελατών μέσης τάσης, όταν οι επιχειρήσεις είχαν σχετικά χαμηλά κατανάλωση ρεύματος, είτε γιατί αυτό είναι το ενεργειακό τους προφίλ, είτε γιατί είναι αναγκασμένες λόγω κρίσης να περιορίσουν την κατανάλωσή τους. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας σε επιστολή προς τη ΡΑΕ για το θέμα αναφέρει την περίπτωση εταιρείας – μέλους που η αύξηση της τιμής του ρεύματος στο τιμολόγιο Β2Β από 8,7%, όπως είχε εξαγγελθεί έφθανε στην πράξη στο 30%.

Αντίστοιχες καταγγελίες έκανε και η ΕΒΙΚΕΝ, η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας σε επιστολή της στη ΡΑΕ, υπογραμμίζοντας ότι η νέα δομή των τιμολογίων μέσης τάσης ουσιαστικά τιμωρεί τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν με χαμηλό συντελεστή χρησιμοποίησης. Στο μέτωπο της ΔΕΗ και της όλης συζήτησης περί απελευθέρωσης, ο κ. Στουρνάρας, στην ομιλία του χθες στην εκδήλωση «Ανταγωνιστικότητα, Αντικίνητρα, Επιχειρηματικότητα και Επενδύσεις» παρουσίασε εναλλακτική πρόταση για την ικανοποίηση των οδηγιών της Ε.Ε.: Τη δημιουργία μίας ή και περισσότερων θυγατρικών εταιρειών, αρχικά με μοναδικό μέτοχο τη ΔΕΗ στις οποίες θα περιέλθουν το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών της επιχείρησης.

Οι εταιρείες αυτές θα λειτουργούν ανεξάρτητα από τη ΔΕΕ και σταδιακά στο μετοχικό τους σχήμα θα μπορούν να εισέλθουν και ιδιώτες. Ως γνωστόν, η τρόικα έχει ζητήσει την πώληση του 40% των λιγντικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ προκειμένου να επιτευχθεί η απελευθέρωση και μετά τις έντονες αντιδράσεις η Κομισιόν είναι τους τελευταίους μήνες σε διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για την «ισοδύναμη λύση» των ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Πτολεμαΐδα

Νέα παράταση, την έβδομη κατά σειρά, έδωσε η ΔΕΗ στην προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών στο διαγωνισμό για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα. Η νέα προθεσμία λήγει στις 11 Μαΐου. Το έργο έχει προϋπολογισμό άνω του 1 δισ. ευρώ, καθώς αφορά σε μονάδα ισχύος 550-660 MW με δυνατότητα παροχής τηλεθέρμανσης για 140 MW. Oι δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν την κατασκευή της μονάδας είναι η Alstom – METKA (όμιλος Μυτιληναίος) – όμιλος Κοπελούζου και η γερμανική Babcock, που έχει εξαγοραστεί από την ιαπωνική Hitachi – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook